Diari digital d'Andorra Bondia
ANA/ El Servei de Política Lingüística.
ANA/ El Servei de Política Lingüística.

El Termcat publica el ‘Diccionari de relacions internacionals"


Escrit per: 
Redacció

Aquest divendres s’ha publicat el 'Diccionari de relacions internacionals', elaborat pel Termcat amb la col·laboració del departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya i el suport del Govern d’Andorra. Aquesta col·laboració s’emmarca en la política del Govern de mantenir relacions amb organismes estrangers a fi de garantir un desenvolupament òptim global de la llengua oficial d’Andorra i de fer créixer i promoure’n el vessant més científic.

El suport del Govern ha consistit en el treball tècnic de selecció de documents de les relacions internacionals d’Andorra, dut a terme pels tècnics del ministeri d’Afers Exteriors quan s’aixecava el projecte –fet que ha permès bastir una part del corpus d’aquesta obra–, la revisió final del treball –amb la coordinació del Servei de Política Lingüística– i la col·laboració econòmica del ministeri de Cultura, Joventut i Esports.

L’obra, que a Andorra es presentarà el pròxim 2 d’abril, aplega més de 1.300 termes sobre les relacions internacionals i el marc jurídic i competencial dels actors internacionals. El diccionari està disponible en línia i també en paper; cada fitxa terminològica conté una denominació catalana; sinònims, si n’hi ha; equivalents en castellà, francès i anglès; definició, i notes explicatives o exemplificadores quan s’ha cregut convenient. Un equip d’una quinzena d’experts de diverses universitats catalanes i de la Generalitat de Catalunya, coordinat pel professor de la Universitat de Barcelona Xavier Fernández Pons, s’ha ocupat de la revisió conceptual del diccionari.

En un món cada vegada més global, marcat per les relacions de diversos tipus d’actors més enllà de les fronteres estatals, el diccionari recull la terminologia clau d’aquest sector. Per exemple, s’hi poden trobar termes referits al marc teòric de les relacions internacionals (alineament, polaritat), als actors internacionals (estat, organització internacional, moviment d’alliberament nacional), al dret internacional públic (arranjament pacífic de controvèrsies, costum internacional, igualtat sobirana) i al dret de la Unió Europea (lliure circulació, principi de solidaritat, sistema competencial de la Unió Europea).

Quant als àmbits de cooperació o conflicte en les relacions internacionals, hi ha, per exemple, termes relacionats amb el manteniment de la pau i la seguretat internacionals (aliança, conflicte armat, dret humanitari bèl·lic), amb els drets humans (dret a un judici just, llibertats fonamentals), amb el dret penal internacional (crim internacional, extradició encoberta), amb l’acció humanitària i la cooperació al desenvolupament (accés humanitari, desastre, emergència complexa) o amb el comerç internacional (embargament comercial, liberalització comercial, proteccionisme), entre d’altres.

També s’hi inclouen neologismes aprovats pel Consell Supervisor, l’òrgan que s’ocupa de la normalització de la terminologia catalana. És el cas d’alternatives catalanes a anglicismes d’ús habitual, com estat brètol (en anglès, 'rogue state') o dret dur ('hard law'), i també de diversos termes sobre les migracions que presentaven vacil·lacions conceptuals i formals, i que van ser tractats prèviament en una sessió de normalització amb diversos experts: en són exemples migrant en situació de bloqueig, irregularitat sobrevinguda o reassentament.

La publicació del diccionari es complementa amb una infografia sobre els actors internacionals. Igualment, es pot consultar la infografia sobre els drets recollits en la Declaració universal dels drets humans (disponible en català, castellà i anglès), i la infografia sobre la condició de refugiat.

Juntament amb la publicació d’aquest diccionari s’han actualitzat també, en una segona edició, els diccionaris en línia 'Diccionari de cooperació al desenvolupament', 'Terminologia de les migracions' i 'Terminologia dels drets humans', publicats també amb el suport del Govern el 2014, el 2016 i el 2017, respectivament, atès que el contingut hi està estretament relacionat.

El 'Diccionari de relacions internacionals' forma part de la col·lecció 'Diccionaris en Línia' del web del Termcat, que actualment ofereix fins a 140 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

La col·laboració entre el Govern d’Andorra, a través del Servei de Política Lingüística, i el Centre de Terminologia de Catalunya, Termcat, es remunta a gairebé dues dècades (1997) amb l’objectiu d’elaborar i editar diccionaris, vocabularis, lèxics i terminologies per difondre els termes adequats en català d’especialitats esportives, mèdiques, científiques i tècniques.

Termcat
diccionari
relacions
institucionals
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic