Diari digital d'Andorra Bondia
El text legal que permetrà acollir refugiats encara no està validat
El text legal que permetrà acollir refugiats encara no està validat

El text legal que permetrà acollir refugiats encara no està validat


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Encara es treballa en el text legal que ha de permetre a Andorra acollir transitòriament, fins que es faci una llei de refugiats i d’asilat polític, persones desplaçades. L’esborrany està molt avançat però encara no està validat en un primer esglaó intern, i després haurà de passar a ser aprovat al Consell General. Finalment, seran les autoritats internacionals les que l’hauran de validar, i aleshores ja sí que es podrà posar a la cua de les demandes que gestiona l’Acnur per rebre refugiats. Així ho va explicar la secretària d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, que va remarcar que la qüestió dels refugiats “és molt complicada, no només per a Andorra, perquè també es poden comparar les previsions de refugiats que es volien acollir i els acolliments reals que hi ha hagut”, va destacar Fenoll. Tot i això, un cop la maquinària legal acabi el text que servirà de passaport per als vint refugiats que Martí va prometre en la festa de Meritxell del 2015, aquestes persones tindran tots els serveis socials a punt i no els faltarà res. 
“Quant a ajudes, prestacions i educació ho tenim tot absolutament cobert perquè aquestes persones rebin  totes les ajudes com a extraordinàries, perquè es tracta d’una situació extraordinària. Si venen aquests vint refugiats, ho tindran tot. A més s’ha posat en contacte amb nosaltres gent de la societat civil per oferir-nos cases i llocs de treball i ajudar-nos en la integració”, va manifestar Fenoll.
La secretària d’Estat també va dir que s’ha de decidir quin tipus de refugiat es vol acollir.  “Hem de decidir si acollim famílies o gent sola, o gent que parli francès, perquè també hem de pensar en ells. Andorra és un país petit, no formem part de l’espai Schengen, si volen sortir fora hem de pensar en algun tipus de document perquè puguin sortir. No és el mateix estar a Andorra que estar a França o a Alemanya”, va explicar. 
Fenoll reconeix que aquesta qüestió és “lenta i nosaltres hem partit d’una situació que no estava regulada i hem fet una arquitectura per poder acollir-ho tot i així serà. El text que s’està preparant per poder acollir de manera transitòria persones desplaçades per conflictes està en una fase molt elaborada”.
Fenoll va explicar que el Govern va iniciar diferents vies que han comportat una demora i ara, a través de l’Acnur, “sembla que anem per via directa, ja tenim interlocutors vàlids”, va dir Fenoll. Els ministeris d’Interior i Exteriors hi treballen per aquest motiu. 

refugiats
acollir
Consell General
Acnur
Ester Fenoll
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic