Entre el tres i el quatre per cent dels bars i locals de restauració de la Seu d’Urgell han tancat portes des del mes de març. O bé van abaixar la persiana i encara no l’havien tornat a pujar. Són les dades facilitades per l’alcalde, Jordi Fàbrega, en una entrevista recent amb el Bon Dia, respecte d’un sector sobre el qual cau un nou xàfec amb les mesures anunciades per la Generalitat de Catalunya per intentar contenir l’increment de contagis de Covid-19. Els afecta una de les parts més dures de les restriccions, amb l’obligació de no oferir més servei que el de menjar i beure per emportar-se.
     Així, els gremis empresarials es van manifestar ràpidament en contra de les mesures.  Ramon Solsona, el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, en la qual s’emmarca la de l’Alt Urgell, va manifestar a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) que “cada vegada serà més difícil tornar a obrir” i que a la província un 40 per cent dels associats pot acabar tancant definitivament, perquè a alguns d’ells se’ls comencen a acumular deutes.

    També es veurà afectat el  petit comerç de la ciutat, que no podrà permetre aforaments superiors al 30 per cent a l’interior dels establiments. “Ens fa molt mal econòmicament i sentimentalment parlant, diguem-ne, perquè un cop pensàvem que anem una mica bé tornem enrere”, va apuntar el vicepresident de l’Associació de Botiguers (UBSU), Tonet Marsino. “Però si aquesta és la solució o ajuda a millorar la situació sanitària ho haurem d’acatar”, admet. Amb tot, reconeix que el seu gremi no s’ha vist tan castigat com el de la restauració. Pel que fa a aquest (alguns dels socis també s’hi dediquen), l’UBSU s’afegeix a les demandes de la Pimec, en la qual s’integren, des d’on demanen mesures graduals, no el tancament de locals, i recorden que els focus de contagis no s’estan produint principalment en l’àmbit laboral i demana que s’estableixin altres mesures i campanyes de conscienciació per disminuir l’activitat social.

Sense cap activitat cultural presencial
En aquest context, i seguint les recomanacions de limitar l’activitat social al màxim, l’Ajuntament va optar també per anul·lar o ajornar les activitats culturals presencials. Així, l’espectacle Imitólogo, amb Edu Mutante, que s’havia de representar demà, queda ajornat i es reprogramarà més endavant, quan la situació sanitària ho permeti, igual que altres propostes de la programació d’oci alternatiu Insomni Tardor que organitza l’Oficina Jove de l’Alt Urgell. D’altra banda, el consistori informa que el personal dels diferents serveis municipals manté l’activitat municipal combinant el treball presencial amb el teletreball, amb serveis d’atenció al ciutadà amb cita prèvia.