Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) ha triplicat la capacitat de transportar energia, a nivell intern, amb la posada en marxa de la nova línia d’alta tensió que uneix Encamp i Grau Roig i que transporta tota l’energia provinent de França i Espanya i la distribueix a les subestacions nacionals. Amb aquesta es dona per gairebé finalitzat el pla per reforçar la xarxa i consolidar l’augment de capacitat dissenyat el 2005 i iniciat el 2019, segons ha explicat el director general de la parapública, Albert Moles, aquest dijous.
Aquesta nova línia, que té un doble circuit i que substituirà l’antiga, connectant, a més, amb les subestacions transformadores de la Gonarda i Ransol, té una llargada de 18 quilòmetres i se sustenta sobre 69 pilones, totes fora de nuclis urbans i aixecades sobre terreny públic. L’obra, que ja està gairebé enllestida, ha suposat una inversió de 18 milions d’euros, segons ha detallat Adrià Arasa, del departament d’enginyeria de FEDA.
El tram de línia que transcorre entre Encamp i Grau Roig ja fa uns dies que s’ha posat en marxa. Ha estat un “procés complex” posar en funcionament la nova línia, ja que està connectada a serveis existents i fer-ho sense afectació als clients ha estat un “repte”, ha assegurat el director general.
Per què el reforç?
Aquest augment de la capacitat elèctrica ha de donar resposta a les demandes ja actuals: més calefaccions elèctriques, vehicles elèctrics... I també ha de poder incorporar, en el futur, “la producció d’energia renovable que falta a Andorra”, ha posat de manifest Moles. La transició energètica, aquí i arreu, “es basa en una xarxa elèctrica potent i forta, perquè ha d’assumir l’augment de la demanda per les renovables i descarbonitzar l’energia consumida”, ha afegit.
La línia que substitueix la que s’ha posat en marxa aquesta setmana es va construir als anys 1940, encara que se’n va incrementar la capacitat fins als 110 kV ja l’any 1988, i alguns trams han quedat en sòl urbà. Amb la posada en marxa de la nova línia, que segueix un traçat alternatiu, es poden recuperar aquests espais urbans, segons ha explicat el director general.
Què queda per fer?
Ara s’ha endegat el primer dels dos circuits que configuren la línia. Quedarà per als propers mesos el segon circuit, comprès per les connexions entre Grau Roig i Ransol primer, entre Ransol i la Gonarda després, i finalment el tram entre la Gonarda i Encamp. Tot això estarà fet abans que finalitzi l’any, entre “octubre i novembre”, segons ha apuntat Arasa.
Ara bé, el gruix de l’obra ja està fet, ja que bona part del doble circuit transcorre en paral·lel, aprofitant les pilones ja instal·lades. Fins i tot s’ha començat a fer la restauració ambiental després de retirar les primeres pilones velles, ha assenyalat el representant del departament d’enginyeria de FEDA. Sobre aquest punt, Arasa ha dit que els criteris ambientals que han marcat el projecte són “superiors” als que s’empren en obres similars als països veïns.
Connexions internacionals
Ara per ara l’únic “coll d’ampolla” que hi ha en el trànsit elèctric es troba en la connexió amb Espanya, ja que amb França fa temps que es rep a màxima potència. Segons ha exposat Moles, manca el desenvolupament d’una subestació a la frontera hispanoandorrana i ampliar la potència del doble circuit que ens connecta a la xarxa espanyola. En aquest sentit, el director general de FEDA ha explicat que s’han planificat unes obres, conjuntament amb el govern espanyol per reforçar la xarxa entre la frontera i Adrall. Aquests treballs amb Espanya podrien durar dos o tres anys, segons els càlculs de Moles.
Resultats positius
D’altra banda, Moles ha assenyalat que en aquest primer semestre del 2023 s’han recuperat els “resultats positius”. Ho ha dit a preguntes dels periodistes, però amb molta prudència, ja que tot i que les dades han estat positives i “els preus dels mercats s’han relaxat”, “estem en moments de volatilitat”. Així és difícil fer pronòstics, segons el director general.