Diari digital d'Andorra Bondia
El túnel de Ràdio Andorra.
El túnel de Ràdio Andorra.

El túnel de Radio Andorra registra més de vuit milions de vehicles


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Agències

El túnel de Radio Andorra, al terme parroquial d’Encamp,  és el més transitat del país. Segons explica el cap del departament de Mobilitat, Jaume Bonell, el flux de vehicles que passa per aquest punt “és un indicatiu de l’economia del Principat”. L’any passat van ser 8.153.057 vehicles els que van circular per aquest túnel, un 2,2% més que l’any anterior. El primer trimestre del 2019, ja són més 2.180.852 els automòbils que hi han passat. Tal com explica Bonell, “és el túnel d’obligat pas i que condueix a les zones amb més nombre de turistes, cap a la zona de Grandvalira”. Que hagi crescut aquests dos punts percentuals en el trànsit de vehicles significa que a nivell turístic també “haurà estat positiu”, va dir Bonell.
Si mirem per afluència de trànsit, el segon amb més volum de vehicles és el de la Tàpia, a Sant Julià de Lòria. L’any passat van ser 6.787.351 automòbils els que hi van passar, amb un creixement de menys d’un punt percentual.  En el primer trimestre d’aquest any ja són 1.679.922 els vehicles que han circulat per aquí. 
Continuem amb el túnel de Sant Antoni, a la parròquia de la Massana. Aquest i el del Pont Pla, a Escaldes, són els dos dels cinc túnels de titularitat i gestió pública que han vist reduït el trànsit de vehicles. El cap de mobilitat explica que aquesta disminució va relacionada amb un increment del trànsit que passa pel túnel de les Dos Valires. “Els vehicles que es dirigeixen cap a la vall del nord utilitzen menys com a artèria principal el túnel del Pont Pla i es dirigeixen més pel de les Dos Valires”, va explicar Bonell. Segons el responsable de Mobilitat, cada cop més “els conductors busquen alternatives, i és per això que el trànsit de vehicles per les Dos Valires l’any passat va créixer un 2,4%”. De fet, de totes aquestes infraestructures és el que registra un increment de trànsit més important. 
Si mirem en xifres absolutes, pel túnel de Sant Antoni l’any passat hi van passar 6.451.514 vehicles, un 0,1% menys que el 2017, i el túnel de Pont Pla va tenir un trànsit de 4.351.089 cotxes, un 1,8% menys. 
Finalment al túnel de les Dos Valires, el 2018, hi van passar 2.038.799 automòbils, un 2,4% més que el 2017. El primer trimestre d’enguany ja són 543.108 els vehicles que han circulat per aquest pas que uneix les dues valls. Bonell destaca que aquest és el túnel més llarg i “per això quan es passa per ell no hi ha tanta coincidència amb altres vehicles que hi circulen perquè és extens”, va comentar. 
Si es mira el trànsit per mesos, cal destacar que generalment els mesos de desembre, gener, març i juliol o agost, són els que més trànsit de vehicles es registren en tots els cinc túnels. I els mesos que menys vehicles circulen per tots aquests túnels són maig, juny i en alguns casos febrer. 
El túnel d’Envalira, al Pas de la Casa, és l’únic de titularitat privada. 

El projecte de les obres d’actualització dels túnels de Sant Antoni està en fase de redacció

El cap de Mobilitat va avançar que hi ha prevista una reforma dels túnels de Sant Antoni. Segons Bonell “aquest any, en funció dels recursos pressupostaris, es vol actualitzar aquests túnels”. Malgrat efectuar-se les corresponents obres de manteniment, el responsable de Mobilitat assegura que aquests túnels “tenen molts anys i ja es va fer un recobriment per unes filtracions d’aigua, però ara el que es vol és actualitzar-los”. En aquest sentit, es vol posar una nova il·luminació i refer els recobriments, “en comptes de fer-los amb geotèxtils, refer-los amb plaques ceràmiques i posar-los al dia”, va avançar Bonell. Ara per ara s’està treballant en aquest projecte de reforma dels túnels, i un cop es formi el nou Govern s’estudiarà si hi ha recursos suficients per poder licitar-ho per aquest mateix any. 
Bonell assegura que el projecte segur que quedarà enllestit, així com també el cost de l’execució de l’obra, que serà la part determinant per decidir si s’inicien les obres enguany. Aquesta serà l’obra més gran prevista pel que fa als túnels, la resta de pressupost serà dedicat a les tasques de manteniment de tots ells. 

túnel
Radio Andorra
registra
vehicles
milions
Vuit
Número de vots: 197
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic