El Govern es va marcar a finals del 2015 que en tres anys el vehicle elèctric representés un 6% de la quota de mercat. Ahir, el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, va anunciar que ja s’ha assolit aquesta fita, fet que situa Andorra darrere Noruega i en segon lloc del món. Alcobé va recordar que fins l’any passat només n’hi havia set i que “pocs podien pensar fa un mes i mig que hi hauria tanta expectativa i tanta demanda”, impulsada, principalment, pel pla Engega. En aquest sentit va remarcar que, tot i que l’ajut ha estat substancial, s’ha mogut en xifres similars a les d’altres països d’Europa.
Així, en menys d’un mes i mig s’han reservat uns 158 vehicles elèctrics i híbrids endollables. Des del gener s’han matriculat 60 cotxes d’aquest tipus i s’espera acabar l’any amb una penetració del 5,5% o el 6%. Per tot plegat va destacar que “l’èxit s’ha aconseguit en poc temps i ens hem d’alegrar que la gent hi hagi apostat”. El ministre va afirmar que dels 300.000 euros que es van avançar del pla Engega del 2017 ja s’han esgotat els ajuts per al cotxe híbrid endollable o elèctric i només queda un petit romanent per a vehicles eficients. El programa es tornarà a obrir l’any que ve, quan el Govern està valorant revisar les condicions perquè el màxim de persones possible tinguin aquest tipus de vehicle.
Alcobé va fer aquestes declaracions ahir en la inauguració del primer punt de càrrega accelerada, ubicat al carrer Prada Casadet d’Andorra la Vella. Segons va explicar la presidenta de FEDA i ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, tot i que la càrrega es fa sobretot al domicili particular “és necessari posar-ne a disposició a la via pública per oferir subministrament en casos d’urgència i també per donar una imatge de país sostenible”. Permeten carregar 100 quilòmetres d’autonomia en 20 minuts.
Durant els primers tres anys serà gratuït per als usuaris i els turistes (els primers podran sol·licitar una targeta a FEDA i els segons rebran un SMS amb el codi quan siguin davant de la màquina). L’objectiu és arribar a 10 o 15 punts de recàrrega en totes les parròquies (que representen 30 endolls) en els propers mesos, xifra que significa una ràtio de cinc cotxes per cadascun. El director de FEDA, Albert Moles, va indicar que en funció de l’evolució del mercat se’n podran desplegar més. Moles va remarcar que la recàrrega per a 100 quilòmetres val 1,20 euros, un cost entre cinc i set vegades inferior a la gasolina. A això cal afegir-hi que aquests vehicles no consumeixen en l’arrencada ni en les aturades.
Calvó també va anunciar que es treballarà amb Catalunya per crear una xarxa de carregadors que facilitin la mobilitat entre països. A més, els comuns oferiran places d’aparcament o hores gratuïtes per a aquests cotxes.