Diari digital d'Andorra Bondia
L’economista i assessor de la CASS José Antonio Herce, a la Comissió d’estudi per la sostenibilitat de les pensions de jubilació.
L’economista i assessor de la CASS José Antonio Herce, a la Comissió d’estudi per la sostenibilitat de les pensions de jubilació.

Eliminar el còmput de punts actual i també la generositat del sistema


Escrit per: 
M.S. / Foto: A.S.

La substitució de l’actual sistema de punts per la creació de comptes individualitzats de cotització on el cotitzant pugui veure acreditat el contravalor en euros de les cotitzacions mensuals i no punts de jubilació, una de les 14 mesures que l’economista i assessor de la CASS José Antonio Herce va avançar a la Comissió d’estudi per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació i traslladarà al consell d’administració de la parapública perquè valori si s’ha de plantejar a la comissió, comportarà una reducció de l’actual generositat del sistema si no s’estableix cap esforç contributiu addicional.

Així ho reconeix el mateix Herce en la documentació lliurada als integrants de la comissió on fa una anàlisi individualitzada de cada una de les 14 mesures plantejades i en destaca els avantatges, inconvenients i si seria recomanable establir algun tipus de transició o condició a l’hora d’aplicar-la.

D’aquesta manera, la substitució dels punts per comptes individualitzats de cotització, que per l’expert eliminaria la discrecionalitat del valor dels punts i el factor de conversió a la vegada que crearia equitat intergeneracional i contributiva, comptaria amb aquest inconvenient de pèrdua de generositat, un aspecte que es podria “suavitzar” amb una transició en què el tipus de capitalització es mogui progressivament des dels nivells que respectin l’estructura i el valor actual del punt i del factor de conversió i fins que s’alineïn amb el creixement de l’economia.

Davant el gran canvi que suposa aquesta mesura, Herce, que apunta també a la necessitat de fer molta pedagogia sobre la justícia intergeneracional d’aquesta iniciativa, planteja que es comenci a aplicar únicament en aquelles persones que s’incorporen al mercat de treball, tot i que posa damunt la taula la possibilitat d’establir una edat de tall o que fins i tot els treballadors ja existents puguin adscriure-s’hi de forma voluntària si es vol accelerar l’impacte de la mesura.

Quant a les tres mesures plantejades en relació amb l’edat de jubilació, l’assessor de la CASS defensa que l’allargament de l’edat legal de jubilació fins als 67 anys és “una mesura molt eficaç” i “justa” des d’un punt de vista actuarial per a la sostenibilitat del sistema sempre, però, que no s’incloguin massa clàusules escapatòries. A més, considera que crea també un marge per millorar les prestacions mensuals.

En el cas de la proposta d’establir en els 63 anys l’edat per a poder-se jubilar anticipadament i a la de donar plena llibertat per jubilar-se un cop s’hagi superat l’edat legal, plantejament que preveu que hi hagi l’opció de superar la pensió màxima, Herce remarca que són mesures que “estimulen l’allargament de la vida laboral i possibiliten l’obtenció de prestacions de més import” a la vegada que penalitzen les carreres de cotització més curtes.

Pel que fa als inconvenients d’aquestes tres mesures, l’economista admet que es limita la jubilació a persones amb feines oneroses físicament si no s’obren vies per preservar aquesta característica del sistema, a la vegada que per a la majoria suposen un enduriment de les condicions d’elegibilitat. A més, aquest canvi “altera profundament l’equilibri general del sistema”, sentencia Herce, que per això proposa que, en el cas d’elevar l’edat de jubilació fins als 67 anys i en l’establiment dels 63 anys com a edat per poder-se prejubilar, l’increment es faci de forma gradual durant un període de 10 anys. En canvi, en el cas de la proposta de plena llibertat per jubilar-se un cop superada l’edat legal, l’expert proposat per la Caixa Andorrana de Seguretat Social considera que no cal cap mena de transició i que es pot fer directament per a tots els treballadors.

Quant a la proposta d’incrementar la cotització a la branca de jubilació en 4 punts traspassant-los de la cotització a la branca general, Herce defensa que aquesta mesura “millora el finançament del sistema sense empitjorar el balanç actuarial del sistema”, a la vegada que “racionalitza el copagament” i permet “universalitzar la sanitat fora de l’àmbit laboral”. El gran inconvenient? Que “obliga a desenvolupar la fiscalitat general per la sanitat” i que hi ha el risc d’agreujar el finançament futur si la taxa de dependència es deteriora. Per tot plegat, l’expert planteja que aquest increment, que afectaria tots els treballadors, es faci a un horitzó de cinc anys vista.

En relació amb el plantejament d’introduir bases mínimes i màximes de cotització, Herce destaca entre els avantatges el fet que es tracta d’una mesura que contribueix a evitar les pensions molt baixes en normalitzar el compte d’aportacions dels treballadors. I és que amb la fórmula d’aportació definida, continua l’expert, “es creen pensions mínimes i màximes implícites”. A l’altre plat de la balança, la introducció de bases mínimes i màximes de cotització exclou aquells treballadors no convencionals i amb ingressos reduïts i pot ser “complex de gestionar”. L’expert planteja que aquesta mesura, de tirar-se endavant, s’apliqui als treballadors menors de 55 anys.

D’altra banda, en el cas de la proposta de revaloritzar anualment les pensions d’acord amb la inflació registrada l’any precedent, amb un mecanisme que eviti que baixin si aquesta és negativa, té l’avantatge de “preservar estrictament el poder adquisitiu” de les pensions, si bé, en sentit contrari, és un dels “mecanismes més complicats d’encaixar amb la sostenibilitat”, ja que “cada increment anual es consolida en el futur”.

Finalment, quant a la mesura de crear plans d’empresa d’adscripció per defecte, l’expert en defensa la “importància” i el “simbolisme”, ja que evidencia la determinació del país per “crear pensions inclusives”, si bé alerta que encareix el cost de la feina, tot i que únicament mentre es van ajustant els salaris. L’aposta? Que sigui d’aplicació immediata i amb un increment progressiu del tipus de cotització fins a un 5% en un termini de set anys.

eliminar
còmput
punts
actual
generositat
sistema
pensions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte