L’any passat el nombre d’accidents laborals es va reduir en 89 respecte als ocorreguts el 2014. En total el 2015 es van donar 3.432 accidents laborals. Consegüentment, també van disminuir les baixes per accident laboral en una cinquantena situant-se en un total de 1.650. Per contra, però, la mitjana de dies de baixa laboral s’ha incrementat en dues jornades i ha passat a ser de 48 dies. 

Des de l’Observatori de Riscos Laborals d’Andorra (ORLA) consideren que la reducció dels accidents en la feina és relativa. El director de l’ORLA, Aureli Arribas, va explicar que són dues les raons per les quals es dóna aquesta disminució de l’accidentalitat a la feina. La primera “és que el servei d’Inspecció de Treball ha augmentat el llistó de les exigències i ara colla més amb tots els requisits que marca la llei i també el boca-orella, que alerta de les sancions que hi ha per incompliment en matèria de riscos laborals i fa que les empreses estiguin més pendents”, va explicar. 
La segona raó que apunta el director de l’ORLA és que en números absoluts el nombre d’accidents laborals ha baixat perquè també ho ha fet el nombre d’assalariats. Tot i que en el tancament de l’any, el desembre del 2015, es veu un increment respecte al mateix mes dels dos anys anteriors, si es mira mes per mes i l’estacionalitat del mercat laboral andorrà “s’observa una davallada dels assalariats en xifres relatives”. 
L’Observatori de Riscos Laborals ha detectat un increment de les sancions per part d’inspecció laboral i això fa que els mateixos empresaris que fins ara eren passius i esperaven ordres “siguin ara proactius i tinguin la iniciativa d’anar fent els cursos reglamentaris i d’anar aplicant les normatives”, va manifestar Arribas. El director de l’ORLA va voler destacar que, contrariàment al que diuen algunes veus, “aquesta llei no desapareixerà perquè la preveu la mateixa Constitució”.
 

Els sectors problemàtics
Si s’analitza per sector d’activitat, el comerç i reparació de vehicles de motor és el que més accidents laborals registra arribant l’any passat a 685, dels quals 354 van comportar una baixa laboral amb una mitjana de 47 dies. A  aquest sector el segueixen el d’altres activitats socials i de serveis prestats, que va registrar 564 accidents. El de la construcció, amb 548 sinistres, és el tercer d’aquest rànquing i, finalment, l’hoteleria amb 
517 accidents registrats. Lògicament aquests sectors amb més accidentalitat laboral són majoritàriament els que també tenen més assalariats. 
En concret, al sector del comerç i reparació de vehicles de motor hi havia registrats el desembre de l’any passat 9.209 assalariats i al de l’hoteleria 5.726,  en altres activitats socials i de serveis prestats eren 3.778 i en la construcció, 3.000. 
En el tancament de l’any passat, el nombre d’assalariats global al desembre era superior al del mateix mes dels anys anteriors. En concret, al desembre hi havia registrats 40.185 assalariats. 

Nova jurisprudència
Des de l’ORLA han detectat que en conflictes laborals la defensa assessora els treballadors per anar en contra de l’empresari no només per l’acomiadament o el conflicte inicial sinó també per la no aplicació en matèria de riscos laborals. Tot i això, la part de la patronal també s’agafa a aquesta normativa per poder acomiadar treballadors i defensar-se. Per tant, l’aplicació de la normativa en matèria de riscos laborals ja està creant jurisprudència. 
El Tribunal Superior de Justícia va publicar el desembre passat una sentència en què donava la raó a una empresa per haver acomiadat un dels assalariats, que feia sis anys que treballava, pel que considera una causa objectiva. El motiu de l’acomiadament és que, aplicant la llei de la seguretat i salut en el treball en un examen mèdic per determinar l’aptitud, la metge de prevenció va determinar que l’empleat no era apte per donar assistència en cas d’accident ni tampoc per exercir les funcions del seu lloc de treball. La metge va indicar que calia un canvi de lloc, cosa que l’empresa no va fer al·legant que cap era adequat per al seu perfil. Per tant el Superior va donar la raó a l’empresa i va ser una de les sentències que marcaran jurisprudència en l’aplicació de la llei de la seguretat i salut en el treball per evitar tota mena de riscos o accidents laborals.