El nombre d’accidents laborals ha repuntat en el tercer trimestre del 2019 i ha trencat la tendència a la baixa que havia mantingut durant el primer semestre de l’any, quan s’havien constatat un 1,29% menys d’accidents que en els primers sis mesos del 2018.  
Així, segons les darreres dades fetes públiques per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), durant els nou primers mesos del 2019 s’han registrat fins a 3.158 accidents laborals, un 1,70% més que els 3.105 que s’havien comptabilitzat fins al setembre del 2018. Aquest canvi de tendència fa preveure que el 2019 es tornaran a superar els 4.000 accidents laborals, xifra que ja es va sobrepassar el 2018 per primera vegada des del 2011.
El repunt en el nombre d’accidents en el tercer trimestre ha comportat també un increment del nombre de baixes derivades d’aquests sinistres. Així, fins al setembre passat, la CASS ha comptabilitzat 1.541 baixes, un 3,6% més que les 1.487 que es van registrar en el mateix període del 2018. 
Tot i l’augment de baixes, la durada mitjana d’aquestes ha disminuït fins als 49 dies enfront els 50 del tercer trimestre del 2018, any que acabaria amb una durada mitjana de les baixes degudes a accidents laborals de 55 dies. A més, en aquell exercici s’havia comptabilitzat també una víctima mortal, fet que no s’ha donat en els nous primers mesos del 2019.
Pel que fa als sectors d’activitat amb una major accidentalitat, fins al setembre passat ha liderat el rànquing el sector d’altres activitats socials i de serveis prestats, on s’han registrat 596 sinistres, un 5,6% menys que en el mateix període del 2018. En segon lloc es troben els 593 sinistres del comerç i la reparació de vehicles de motor, gairebé els mateixos que es van comptabilitzar entre el gener i el setembre del 2018 (591). El podi el tanca el sector de la construcció, on el repunt de l’activitat ve acompanyat també d’un increment del nombre d’accidents laborals, en aquest cas d’un 13,9% per situar-se en 582 sinistres davant els 511 registrats en els tres primers trimestres del 2018.
El quart lloc del rànquing és per a l’hoteleria, amb 347 sinistres, tot i que ha registrat un descens de l’11,25% del nombre d’accidents respecte el 2018, seguit ja a força distància pel sector de les activitats immobiliàries i de lloguer, 311 sinistres, i el d’administració pública, defensa i seguretat social, en el qual s’han comptabilitzat 220 accidents. Ja més lluny hi ha el sector d’indústries manufactureres, amb 166 accidents, els 162 sinistres del grup d’activitats sanitàries i veterinàries o els 78 accidents del sector de transport, emmagatzematge i comunicacions.
En canvi, entre les activitats amb menys sinistralitat trobem els organismes extraterritorials i els règims especials –el grup relatiu als assalariats contrac-tats en el marc del programa de treball temporal impulsat per l’executiu– en què es van comptabilitzar dos accidents fins al setembre passat. En el cas concret del sector dels organismes extraterritorials, els dos accidents han comportat únicament una baixa laboral, però amb una mitjana de durada de 92 dies, la més alta d’entre tots els grups d’activitat.
Producció i distribució d’energia elèctrica (3 accidents), educació (8) i treball domèstic a la comunitat (9) són els altres grups amb un menor nombre d’accidents, i lògicament també de baixes, ja que entre els tres no arriben a la desena.
Quant al nombre de baixes laborals derivades dels accidents, i a diferència d’altres anys en què els sectors amb més accidents no havien estat els que més baixes havien generat, són els sectors amb més sinistres els que han comportat més baixes laborals entre el gener i el setembre del 2019, si bé no amb l’ordre. Així, el sector de la construcció, el tercer amb més sinistres, és el primer en nombre de baixes laborals, 320 fins al setembre passat, amb una durada mitjana de 49 dies.
El sector del comerç i reparació de vehicles de motor, segon en el rànquing del nombre d’accidents, es manté també al segon calaix del podi pel que fa a les baixes laborals generades per aquests sinistres, 310 amb una durada mitjana de 55 dies, mentre el grup de les altres activitats socials i de serveis prestats només ha comportat 224 baixes tot i registrar gairebé 600 accidents.