Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la roda de premsa, ahir la seu del Col·legi d’Advocats.
Un moment de la roda de premsa, ahir la seu del Col·legi d’Advocats.

Els advocats proposen que lletrats amb experiència facin de batlles


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

El Col·legi d’Advocats proposa que lletrats amb experiència i magistrats jubilats puguin assumir “temporalment” funcions de batlle. Es tracta d’una “proposta incipient”, ha assenyalat aquesta tarda el degà del Col·legi, Xavier Sopena, que ha comparegut en roda de premsa acompanyat per tota la junta. Aquesta iniciativa podria ajudar a desencallar l’actual situació de “greu col·lapse” de la Batllia en totes les sales, “generalitzat”, ha puntualitzat, i no només en la secció penal. Una mesura que implicaria la reforma de la Llei qualificada de la Justícia. En són ben conscients, però seria una de les propostes embrionàries que posarien a discussió en una taula de treball que volen impulsar per trobar solucions a aquesta situació de bloqueig i que hauria de comptar amb les institucions i actors implicats.

I és que la manca d’efectius humans, i també tècnics, és el problema principal que ha portat la Batllia a la “greu situació actual”. Segons Sopena, “la incorporació de cinc batlles no és suficient i no permetrà una solució immediata als problemes”. La dilatació dels processos judicials en el temps és una qüestió que està ben a punt d’enquistar-se i que en diverses ocasions, va recordar el degà, ha denunciat pel “greu perjudici” que provoca tant als demandats com als demandants de justícia i que provoca, a més, una desafecció creixent dels ciutadans per l’administració de justícia. I no és només cosa seva, va voler deixar clar, ja que altres exdegans han expressat aquesta “preocupació” en el  seu moment. Ara cal buscar “solucions immediates” que puguin desbloquejar la situació.

Segons el Col·legi d’Advocats, cal també que s’ajorni la posada en funcionament de la llei de procediment civil perquè la manca d’efectius humans i materials encara alentirà més l’activitat judicial. També demanen que s’aturi ara per ara l’aprovació de la llei d’accés electrònic a l’administració de justícia, sobretot per la manca de recursos tècnics. Per Sopena, és evident que l’administració de Justícia s’ha de modernitzar, però primer la Batllia ha de fer tot un procés per “posar-se al dia”. També s’han de tenir en compte les circumstàncies actuals perquè “cada vegada hi ha més conflictivitat i es tendeix a acudir més als tribunals”. El degà ha manifestat que el futur tribunal arbitral podrà ajudar a desbloquejar en part la solució, però fins que no faci els primers passos, sigui conegut i adquireixi cert prestigi, passarà temps. 

La voluntat del Col·legi no és altra que “ser part de la solució” i col·laborar amb la resta d’implicats per revertir l’actual situació. Per aquest motiu ha tornat a insistir en la necessitat de fer un pacte d’Estat en aquest àmbit i creu que no es tracta d’assenyalar un col·lectiu com a culpable de la situació. És per això que una i altra vegada ha emfasitzat que “cal trobar solucions amb la màxima col·laboració de tothom”. En aquest sentit, la intenció immediata de la junta és abordar la problemàtica amb el Govern, el Consell Superior de la Justícia (CSJ) i els grups parlamentaris; això sí, evitant al màxim possibles ingerències. 

Precisament, aquest mateix vespre la junta del Col·legi de Procuradors ha emès un comunicat que dona suport fil per randa a la diagnosi que fan els advocats sobre el col·lapse de la Batllia i demanen “una solució urgent, ni que sigui transitòria”. Igualment, consideren que no és moment de “complicar” els procediments judicials amb la posada en marxa de noves lleis. Per això, accepten la invitació de participar en la taula de treball per redreçar la situació.

advocats
lletrats
magistrats
jubilats
batlles
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic