Diari digital d'Andorra Bondia
Els agents penitenciaris podran activar les càmeres quan es posen en contacte amb els interns de la presó.
Els agents penitenciaris podran activar les càmeres quan es posen en contacte amb els interns de la presó.

Els agents penitenciaris portaran càmeres integrades als uniformes


Escrit per: 
P. G. / FOTO: J. G.

Els agents penitenciaris portaran càmeres a l’altura del pit que es posaran en funcionament quan entrin en contacte amb els reclusos. Serà un element més de l’uniforme. Es tracta d’una mesura de seguretat bidireccional. D’una banda, serà una garantia de cara als presos, perquè tot el contacte amb els agents serà enregistrat i per tant pot figurar com a prova davant d’un possible conflicte entre les dues parts. I de l’altra, es podrà vetllar per la seguretat dels agents funcionaris, que es veuen involucrats molt sovint “en falses denúncies” per presumptes tractes denigrants, asseguren des de direcció. Per evitar possibles agressions, tant de l’agent al pres com també del pres a l’agent, el contacte quedarà gravat als dispositius i per tant en quedarà constància.

Són diverses les causes judicials contra agents penitenciaris per part de reclusos o recluses que han denunciat un tracte denigrant o fins i tot agressions. Amb aquestes càmeres es pretén tenir un element probatori perquè amb les imatges es pugui comprovar les acusacions que puguin venir per part dels presos, però també per part dels agents penitenciaris. 
Es tracta d’unes càmeres que el cos de policia fa gairebé dos anys que utilitza per gravar totes aquelles actuacions que poden derivar en detencions i en aquells casos d’alteració de l’ordre en espais públics com a mesura de seguretat per a ells i també perquè serveixi com a prova per si després els intervinguts els denuncien per algun tracte sospitós per part del cos policial.
Igual que a la policia, al centre penitenciari l’ús de les càmeres també comporta el compliment d’un protocol. Els presos han d’estar informats per part dels mateixos agents de quan són gravats per les càmeres, i també es farà un comunicat intern explicant-ho a tots els interns. Però a més a més, el protocol també determinarà l’ús dels enregistraments que vinguin de les càmeres i les condicions i durada dels seus arxius. 
Un cop publicat l’edicte per al concurs públic de subministrament, i també adjudicada la compra, des de la direcció del centre esperen rebre en breu les càmeres que s’introduiran als uniformes de tots els agents penitenciaris que entrin en contacte amb els presos. 
Les càmeres són de visió nocturna per poder enregistrar totes les imatges en qualsevol moment del dia, i tractant-se sobretot d’un centre tancat. 

Pistoles semiautomàtiques
El centre penitenciari també s’ha reforçat amb altres elements de seguretat interna. Així, s’han comprat noves càmeres de vigilància per ubicar-les a diversos punts del centre i reforçar així la visió de  cada punt de l’edifici.
També s’han adquirit un total de dotze pistoles semiautomàtiques, les fundes i la munició. Aquestes armes més modernes les portaran els agents acreditats que treballen a llocs estratègics del centre i que les necessiten per la feina que desenvolupen.
Des de la direcció del centre penitenciari diuen que el reforç de seguretat amb nous elements com les càmeres a l’uniforme, l’increment de càmeres de vigilància a més punts de la presó o les noves pistoles no obeeix a un augment de la perillositat que s’hagi pogut donar al centre, sinó a una modernització del protocol de seguretat i de les eines que s’utilitzen per poder prevenir conflictes posteriors. 

 

 

agents penitenciaris
presó
penitenciaris
càmera
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic