Diari digital d'Andorra Bondia
Turistes a la recepció d'un hotel d'Andorra la Vella.
Turistes a la recepció d'un hotel d'Andorra la Vella.

Els allotjaments turístics continuen liderant les queixes dels consumidors


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Agències

Els allotjaments turístics són el sector que més queixes i reclamacions rep per part dels consumidors, com en els darrers anys, segons constaten les dades del Servei d’Atenció al Consumidor (SAC). De fet, de les 632 reclamacions rebudes l’any passat al SAC, 169 van ser per als allotjaments turístics. El sector dels allotjaments turístics ha estat el que ha liderat sempre aquest rànquing de reclamacions i, en els darrers anys, s’han anat incrementat les queixes, que han passat de representar un 18% el 2013 al 26% de queixes que hi va haver  l’any passat. El segueixen el sector del vehicle i el de l’electrònica, que suposen gairebé un 10% de les queixes. Pel que fa a la xifra total de les reclamacions, per segon any consecutiu s’ha reduït en un 10%.

Deficiències als hotels
Pel que fa als allotjaments turístics, els hotels són els que més queixes reben. En total, de les 169 reclamacions del sector, 119 van ser referides a hotels, la majoria pel servei prestat de forma deficient i per l’habitació o apartament en males condicions. Els apartaments turístics   van rebre 41 queixes, la majoria per les males condicions. Finalment, els aparthotels només en van rebre nou, i la majoria també van ser per les males condicions. 
En el sector de l’electrònica, que va rebre 61 queixes, els consumidors fan una reclamació perquè estan disconformes amb el preu o perquè el producte o servei no es correspon amb l’acordat o no funciona correctament. Pel que fa als vehicles, que va registrar 62 reclamacions durant l’any passat, la gran majoria són perquè el producte no funciona correctament.
Quant al comerç, que també va rebre 62 queixes, les reclamacions són molt variades, la majoria són per fer devolucions, o perquè el producte no funciona correctament, i també n’hi ha vuit per mala atenció i tracte rebut deficient. 
Pel que fa a l’habitatge, són 33 les reclamacions, la majoria per disconformitat en el preu i pel retorn de la fiança d’arrendaments, així com per manca de diligència en la prestació del servei. 
Finalment, el sector del transport va rebre un total de 19 queixes, la majoria perquè el servei prestat era deficient. 
Del total de les 632 reclamacions només se n’han derivat tres propostes d’expedients sancionadors, dos a l’electrònica i una al sector vehicles. El 2016 hi va haver vuit sancionats més, en total onze. Tot i això, l’import de les tres sancions ha ascendit a 8.450 euros, molt superior a les onze de l’any anterior, que només van sumar 6.100 euros, o de les onze del 2015, que van ingressar 2.950 euros. 
En la majoria de les reclamacions es troba una solució entre les parts afectades. De fet, l’any passat en el 66% de les queixes es va arribar a un acord i van quedar resoltes. Per altra banda, també hi ha queixes que des del SAC es determina que no són procedents; així, de les 632, un 28%, és a dir, 178, van ser qualificades com a no procedents, altres 26 van acabar sense acord i set no van ser acceptades. 
Les reclamacions tarden una mitjana de poc més de set dies a resoldre’s, un termini que s’ha mantingut en els darrers quatre anys. 

Qui reclama i com es fa
La majoria de les reclamacions les fan els residents a Andorra i els visitants espanyols. De fet, l’any passat els residents andorrans van efectuar un total de 296 queixes, i els visitants espanyols, 292. Els segueixen els visitants francesos,  que van posar 25 reclamacions. 
Els consumidors opten sobretot per fer les reclamacions a través del formulari electrònic, dirigit directament al Servei d’Atenció al Consumidor. Així, l’any passat 307 reclamacions es van fer per aquesta via, i, després, les segueixen les reclamacions mitjançant les oficines de turisme, ja que, com que en gran part els consumidors són turistes, són la finestreta més propera que veuen. L’any passat les oficines de turisme van rebre 182 reclamacions. També, 98 de les queixes es van fer de manera presencial directament al SAC. A l’últim, altres vies per fer una queixa són el correu electrònic (30 queixes) i el correu ordinari (15 reclamacions).
Des del Servei d’Atenció al Consumidor se segueix apostant per la realització de polítiques i campanyes d’informació i divulgació dirigides tant al consumidor com al comerciant, amb l’objectiu d’assegurar una bona qualitat dels serveis oferts a Andorra, i mantenir així els bons resultats pel que fa a la disminució de les reclamacions, com l’aconseguida l’any 2017 (-10%), segons informa el servei a través d’un comunicat. També es destaca l’eficàcia dels controls efectuats pel SAC.

allotjaments
turístics
liderant
queixes
consumidors
Número de vots: 453
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic