Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, en la compareixença d’ahir davant la comissió legislativa d’Educació.
El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, en la compareixença d’ahir davant la comissió legislativa d’Educació.

Els alumnes de 15 anys del sistema andorrà ja han fet les proves Pisa


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Tots els alumnes de 15 anys dels tres centres de segona ensenyança de l’escola andorrana van passar a finals del curs 2017-2018 la prova Pisa for schools. Es tracta de la primera avaluació d’aquest programa que es porta a terme en aquest sistema i està centrada en tres competències concretes (matemàtiques, lectura i ciències). El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, va afirmar que un cop es tinguin els resultats (es preveu que sigui d’aquí a uns mesos) es podrà definir un full de ruta de millora d’aquestes competències, que tornaran a ser avaluades al cap de tres anys. Seran les conclusions que s’obtinguin en els següents informes les que permetran verificar si les mesures adoptades han estat eficients o no, va apuntar.

Jover va remarcar que el Pisa for schools permet tenir “una eina de millora contínua per veure com anem progressant i veure aquells elements que hem de treballar”. Al mateix temps, va afegir, però, que tot i que era necessari emprar-la perquè és “l’eina més utilitzada en educació” cal ser prudents tenint en compte les crítiques que ha rebut. 

Aquesta no és l’única avaluació que s’implementarà al sistema educatiu andorrà ja que el Govern ha signat un conveni amb l’escola de negocis Esade per desenvolupar una eina que permetrà avaluar la competència d’emprenedoria en els joves de segona ensenyança i introduir els canvis necessaris. Jover va recordar que el sistema ja treballa aquesta competència a nivell transversal i el que es vol saber és si s’està fent bé. 

Estabilitat en els alumnes
El nombre d’alumnes escolaritzats es manté estable, passant dels 11.061 l’any passat als 11.096 aquest curs. Amb tot, si ens fixem en cada sistema educatiu, veiem que l’andorrà i el francès registren un lleuger creixement del 2,5% i de l’1%, respectivament. Per contra, l’espanyol cau un 4,9%. Jover va exposar que aquesta caiguda es deu a la “lleugera baixada” de l’alumnat del Col·legi del Pirineu i a la unificació de l’escola pública en un únic centre, tot i que les entrades de nous alumnes són estables. En relació al centre privat va atribuir la reducció d’efectius als canvis que s’hi han produït i a l’efecte de l’obertura del British College (que compta amb 34 alumnes).

El ministre també es va referir a les queixes pel funcionament del bus lliure. Va dir que els afectats que no disposaven de servei a la parada del Roc de Caldes ja tenen resolt el cas, tot i que el bus no s’hi havia d’aturar perquè és una parada de transport escolar i comunal. Amb el concurs de les noves línies nacionals va explicar, però, que serà una parada de bus regular. Jover va assegurar que les queixes pel funcionament del transport escolar s’han reduït respecte de l’any passat encara que la complexitat en la gestió ha crescut ja que cada cop més gent s’inscriu fora dels terminis previstos, quan ja hi ha definides les línies i el nombre de vehicles. Això fa més difícil trobar solucions, va declarar.

Cauen un 3,8% les sol·licituds de beques d’ensenyament obligatori mentre creixen al superior

Les sol·licituds de beques d’ensenyament obligatori s’han reduït un 3,8%. En total, s’han presentat 1.777 peticions de les quals se n’han atorgat 1.621. Això suposa una inversió d’1,4 milions d’euros. Quant a les beques d’ensenyament superior, les sol·licituds han tornat a créixer aquest curs, passant de 426 a 465. D’aquestes se n’han atorgat 281. 

Jover va assenyalar que les sol·licituds d’ajuts d’ensenyament obligatori han baixat per tercer any consecutiu. Considera que una de les causes d’aquest descens podria ser la millora del context econòmic. En el cas de l’ensenyament superior, l’increment el va atribuir al fet que són ajuts de creació més recent i, per tant, les demandes van augmentant progressivament perquè hi ha més coneixement entre la ciutadania. Un altre motiu podria venir per un canvi a les societats actuals en què “cada cop es necessita estudiar més” pel nivell d’exigència del mercat laboral. En relació a les beques d’ensenyament superior, el ministre va explicar que tot i que les sol·licituds no deixen de pujar des del curs 2013-2014 el número de beques concedides es manté força estable. Això implica que el nombre de denegacions ha augmentat. Aquestes han estat motivades pel fet que els alumnes no compleixen amb els requisits de crèdits aprovats. A aquestes beques, el Govern hi ha destinat 1,2 mlions d’euros.
Jover també va informar que el curs que ve el Permsea arribarà a les branques de formació professional de microinformàtica i estètica. 

alumnes
15 anys
sistema andorrà
proves
Pisa
Número de vots: 206
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic