El mes de setembre la Universitat d’Andorra (UdA) estrenarà el programa de doctorat amb dotze alumnes que han superat l’avaluació prèvia del tribunal constituït per a l’admissió de les propostes i els candidats.

La majoria d’aquestes propostes se centren en l’àmbit de l’educació i l’economia. D’aquesta manera, la majoria dels doctorands ha proposat fer una tesi sobre temes relacionats amb l’educació, especialment amb les noves tecnologies i el seu impacte en l’ensenyament i en l’economia.
Cal destacar que transcorregut el període de preinscripció, que va estar obert entre l’11 de març i el 5 de juny, van ser 24 els candidats a participar en aquest programa de doctorat. Posteriorment es va dur a terme una reunió informativa en què van participar tots els candidats i en què se’ls va informar dels requisits i de com funcionava el programa. Des de llavors els candidats van disposar d’un termini per presentar tota la documentació necessària perquè el tribunal pogués avaluar diferents aspectes, com la temàtica del doctorat proposat i el currículum, entre d’altres.
D’aquesta manera, dels 24 candidats van formalitzar la candidatura 14, que finalment van quedar en 13. El jurat, integrat per una professora de la Universitat de Tolosa, un altre de la Universitat Autònoma de Barcelona i un tercer de la Universitat d’Andorra, va avaluar els diferents projectes, tenint en compte un seguit de barems, entre els quals cal assenyalar l’impacte que pot tenir a Andorra el tema de recerca proposat o la motivació del candidat per fer el doctorat.
D’aquesta manera, el tribunal va decidir el 26 de juny acceptar plenament set candidatures. Cinc més van ser admeses però amb algun condicionant, entre els quals cal assenyalar la sol·licitud que el candidat presenti abans del 15 de juliol el tema més ben definit, la recerca d’una línia diferent o que s’adapti aquesta recerca a l’àrea de coneixement de l’alumne. Fetes aquestes modificacions en el projecte, aquestes persones podran començar el programa amb normalitat el mes de setembre. Finalment, un dels projectes va quedar ajornat fins al mes de febrer de l’any que ve, tot i que el tribunal ha estipulat que el candidat pugui demanar una tutoria de suport i accedir a les formacions en metodologia de recerca que ofereix la Universitat.
Cal recordar que el programa de doctorat té una estructura que es basa en un mínim de sis semestres, és a dir, tres anys, i un màxim de deu –cinc anys–. En concloure tot aquest programa, el doctorand haurà de defensar un treball original de recerca, que conduirà al títol estatal de doctor per la Universitat d’Andorra. La tesi doctoral consistirà en un treball original i inèdit d’investigació.
Durant els dos primers semestres l’estudiant disposarà d’un tutor, assignat per la Universitat, que el guiarà en aquests primers mesos d’estudi. Els estudis també inclouen la figura del director de tesi, que orientarà els doctorands i farà el seguiment dels seus treballs al llarg dels estudis de doctorat.

Dates rellevants
El primer semestre arrencarà el 13 de setembre i s’allargarà fins al 15 de gener, i el segon anirà des del 8 de febrer fins a l’11 de juny. La preinscripció per a l’admissió de nous estudiants estarà oberta entre el 5 d’octubre i el 31 de desembre i el tribunal d’admissió avaluarà les candidatures entre el 18 i el 22 de gener de l’any que ve.

Una nova formació que serveix per completar l’oferta universitària al país
Amb la posada en marxa del doctorat, la Universitat d’Andorra (UdA) completa l’oferta universitària dels tres cicles formatius, que són bàtxelor o primer cicle, màster o segon cicle i doctorat o tercer cicle. D’aquesta manera, els estudiants que ho desitgin tenen l’oportunitat de completar tot el cicle formatiu a Andorra sense la necessitat d’acabar-lo a l’estranger.
La implementació pràctica del programa de doctorat s’ha dissenyat amb la finalitat d’oferir una formació estructurada que segueixi els punts de seguiment, les fites i la formació en habilitats de recerca incloses en el pla d’estudis. A més, l’estructuració del doctorat és una de les recomanacions fetes en les reunions de seguiment del procés de Bolonya, ja que facilita el seguiment i la realització d’aquests estudis.
La definició i la distribució d’assignatures prevista en aquest programa de doctorat permet realitzar tres tipus de matrícula per semestre, depenent si la dedicació de l’estudiant al doctorat a temps complet, a mitja jornada o d’un terç de jornada.
El pla d’estudis de doctorat es distribueix en sis semestres de 30 crèdits europeus cadascun, distribuïts en assignatures de formació, de seguiment, d’activitat de recerca dirigida i d’elaboració i defensa de la tesi doctoral.