Diari digital d'Andorra Bondia
La xocolateria Valor, aquesta tarda.
La xocolateria Valor, aquesta tarda.

Els bars i cafeteries podrien obrir també al migdia la setmana vinent


Escrit per: 
M. S. / M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Bars i cafeteries podrien recuperar ja la setmana vinent la franja del migdia i oferir servei entre les dotze i les quatre de la tarda, sempre, això sí, que la situació sanitària continua millorant. Així ho ha avançat aquesta tarda el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat, on, interpel·lat pel conseller general socialdemòcrata Carles Sánchez sobre possibles noves flexibilitzacions de les mesures per a aquests establiments, ha avançat que en el pròxim decret ja es podria incloure una relaxació de les mesures en aquest sentit.

El ministre, que ha recordat que bars i restaurants són un dels llocs on hi ha més interacció social i per tant on hi ha més risc de contagi, ha deixat clar que el que no es canviarà, de moment, és el nombre de persones permeses per taula, un aforament que es modificarà únicament quan el risc de la pandèmia estigui en el nivell dos dels quatre que ha definit el Govern, un risc que actualment es troba al nivell tres.

D’altra banda, Martínez Benazet, que ha insistit en la importància que la gent porti la mascareta mentre estan fent la sobretaula o mentre no estan consumint per disminuir el temps d’exposició als aerosols, no ha volgut avançar com seran els protocols que hauran de seguir els establiments de restauració de cara al Nadal. En aquesta línia, el ministre ha recordat que “les relaxacions de les mesures van lligades no al fet que sigui Nadal, sinó a la situació epidemiològica”, i ha insistit que el Nadal “no ha de ser la causa de la tercera onada”.

Recuperant clients a poc a poc i esperant el divendres amb candeletes
Han estat més de dos mesos sense poder obrir a la tarda i ara s’ha d’anar recuperant clients i ritmes a poc a poc. Aquest era una de les canterelles que compartien els encarregats i propietaris de bars, cafeteries i petits restaurants. La constatació que fins ara han anat fent tots ells és que just ara, aquesta setmana, és quan han començat a notar certa normalitat pel que fa al retorn dels clients. Així ho ha manifestat Pere Balsa, de Ganesha Temptacions, per a qui és força positiva aquesta ampliació de l’horari a la tarda, “perquè ens ajudarà a passar aquesta crisi que venint patint de les jornades enrere d’estar tancats”.

Per la seva banda, Borja Rufó, de la xocolateria Valor, ha declarat que ha estat un alleugeriment l’ampliació de l’horari. “Hi comencen a haver bones notícies i no dolentes, com fins ara. Comencem a veure una mica de llum”. Per aquest establiment, l’horari de servei a taula “és ideal” perquè és quan més gent tenen: a esmorzar i a berenar. I és que ara que comença a fer més fred, els que venen a buscar la xocolata per emportar-se “no queden tan satisfets”, ha explicat. “Volen un lloc on prendre’s la xocolata calenta”, ha afirmat. També ha fet notar que en el seu cas, un 90% de la clientela és gent del país, tot i així ha reconegut que el fet “que no hi hagi turisme ens afecta a tots”. De moment, han obert amb una reducció de plantilla del 70% i esperen anar recuperant els treballadors a mesura que la situació es normalitzi. 

Hi ha qui manifesta, com Jean Cabine, del bar Telecabine 365, a la Massana, que justament quan han de tancar al vespre és quan millor els aniria poder tenir clients. Considera que la franja horària encara és massa curta, però està content de poder obrir, això sí.  

Per a Jesús Capdevila, del bar restaurant l’Estela, l’important és que cada dia que passa van recuperant més clients. Encara es nota que hi ha força gent que teletreballa i que hi ha gent que tenen por d’anar al bar perquè els han ficat la por al cos, però per exemple, ha fet notar que al migdia estan treballant força bé. El que ha trobat a faltar, com altres companys del sector, és una resposta clara del Govern pel que fa a les ajudes econòmiques. Unes ajudes que Francesc Medina, del Cafè Bon Dia, continua reclamant. Pel que fa al primer dia d’obertura a la tarda, ha explicat que cal esperar que els clients tornin a agafar el ritme de fer el berenar amb els nens. S’ha de deixar passar un temps. Ara el que espera ell i tots és que arribi divendres “amb candeletes”.

 

Els bars i cafeteries podrien obrir també al migdia la setmana vinen
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic