La Seu d’Urgell gaudeix d’un  bon estat ambiental. Aquesta és la principal conclusió que es desprèn de l’estudi realitzat per Aubèrria durant deu anys (2008-2018), i que recentment ha presentat l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament urgellenc. Amb les dades obtingudes a partir d’aquest estudi per conèixer l’estat ambiental de la capital de l’Alt Urgell s’ha pogut determinar quina és la tendència de cadascun dels 15 bioindicadors estudiats. És a dir, si millora, empitjora o es manté estable, fet que permetrà realitzar diverses accions per millorar la seva gestió i, per tant, conservació. Dels 15 bioindicadors analitzats, 7 (el 46,7%) tenen una tendència positiva com són les papallones, els moixons de riu, la llúdriga, l’om siberià, el seneci del cap, la budleia i les línies elèctriques, mentre que 3 bioindicadors (el 20%) tenen una tendència negativa  com són els amfibis, les orenetes i els mussols.  D’altra banda, l’estudi constata que 1 bioindicador (el 6,7%) té una tendència estable però positiva com són els ocells comuns; mentre que 2 (el 13,3%) tenen una tendència negativa però estable com són el milà reial, el corriol petit i la xivitona.

Aquest treball també recull que 2 dels bioindicadors estudiats (13,3%) es mantenen  estables, tot i que amb tendències diferenciades en funció de l’àmbit d’estudi. Aquests bioindicadors són els insectes de riu, amb una tendència positiva al riu Segre i negativa al riu Valira, i el bosc de ribera, amb tendència positiva al riu Valira, i negativa al riu Segre.
Els resultats d’aquest programa de seguiment de bioindicadors de la Seu d’Urgell han quedat recollits en un fulletó informatiu amb els principals resultats, i que també planteja un seguit d’accions que pot fer la ciutadania per millorar i conservar el medi ambient de la Seu d’Urgell. En aquest fulletó també hi trobarem un QR que permet accedir a més accions que pot fer cadascú de nosaltres per millorar aquell bioindicador en concret. L’estudi també recomana posar en valor petites accions individuals per tenir un municipi més divers i sostenible. Aquest fulletó es pot recollir de manera gratuïta a l’oficina de Turisme Seu, a l’oficina de turisme del Consell Comarcal de l’Alt Urgell o bé a la Casa dels Parcs dels Pirineus. També es pot descarregar al web de l’Ajuntament. L’any 2008 l’Ajuntament va començar a fer el seguiment dels principals bioindicadors amb la finalitat de donar compliment al mandat que va sorgir de l’Agenda 21, aprovada l’any 2007, sent un dels instruments que es disposa per tendir cap a la sostenibilitat.