Diari digital d'Andorra Bondia
Els representants sindicals d’ABA i A-118 van presentar recurs contra la Mútua a Govern.
Els representants sindicals d’ABA i A-118 van presentar recurs contra la Mútua a Govern.

Els bombers reclamen cobrar tots els complements quan estan de baixa


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Els dos sindicats del cos de bombers, l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) i A-118, van presentar ahir al Govern un recurs contra la Mútua perquè volen “que ens deixin cotitzar a la mútua tots els conceptes retributius, ja que actualment hi ha conceptes que sí que cotitzen i altres que no”, va  explicar Miguel Ángel Adrán, president d’A-118. En aquest sentit, els sindicats de bombers remarquen que quan es produeix una baixa laboral hi ha disfuncions, perquè la CASS paga tot el percentatge que pertoca a la mútua de tot el salari, i la mútua només els paga aquells conceptes que cotitzen, que no són tots.

Segons Adrán això fa que, per una banda, els bombers cobrin menys que altres funcionaris quan estan de baixa, i en segon lloc, que la mútua cobra per tots els conceptes, “per la qual cosa es queda els calés que la CASS li ha donat de la cotització de tots els conceptes contributius”, va dir. En definitiva, els bombers volen cotitzar per tot el sou, amb tots els conceptes contributius, perquè així quan estan de baixa no perden diners. 

Segons va explicar Adrán aquesta situació la pateixen els bombers i alguns cossos de seguretat, i suposa un “greuge comparatiu” amb la resta del funcionariat, que sí que cobra tots els conceptes per la mútua.

Adrán també va remarcar que ja fa dos anys que volen resoldre aquesta situació de la mútua, que consideren “desigual i injusta” sense obtenir cap resposta. A més exigeixen que el Govern i també la mútua que porta tot el funcionariat “han de vetllar pel principi d’igualtat i perquè el funcionari quan estigui de baixa no perdi el nivell de vida que té, com passa amb la majoria dels funcionaris”, va comentar el president d’A-118.

L’impediment pel qual no poden cotitzar tots els conceptes contributius ve pel reglament, que així ho marca, una qüestió que volen canviar. 
Ara amb les investigacions obertes tant de la fiscalia com de la Batllia a la mútua pels cobraments de les baixes, Adrán manifesta que “sembla que la mútua, després de dos anys, vol respondre, però ho fa perquè té investigacions obertes”, va dir. 

Els bombers volen equiparar les seves baixes laborals a les de la resta de funcionaris, i si no se soluciona amb aquest recurs administratiu estan disposats a anar a la Batllia. 

bombers
reclamen
cobrar
complements
baixa
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic