La campanya d’estiu de prevenció d’incendis forestals ja ha començat i s’allargarà fins després de Meritxell. Si parem atenció a les xifres d’incendis de l’any passat, se’n van produir un total de 38, 18 dels quals en èpoques de prohibició d’ús de foc (estiu i gener). Tot i això, són dades positives, ja que l’any anterior –2022– van ser 53 i 47 el 2021, 30 i 15 respectivament en períodes de prohibició. “No sabria dir el motiu pel qual hi ha hagut aquesta davallada, és un cúmul de factors, com ara que s’han llançat menys coets”, ha valorat el director dels bombers, Jordi Farré. En la campanya del 2022, hi va haver 22 dies en nivell 2 d’alerta, amb sis intervencions, i el 2023, quatre dies i cap intervenció.

Enguany, les pluges de la primavera han fet disminuir el risc, però “si hi ha entre set i quinze dies sense pluja, el perill serà més fort”, ha alertat Farré, avui en roda de premsa, on ha comparegut al costat del director de Protecció Civil, Cristian Pons. Així, ha afegit el director del cos de bombers, “esperem l’estiu més dur possible per no relaxar-nos, tot i que serà dur perquè les temperatures són més altes, el canvi climàtic és una realitat i l’estat dels boscos és el que és”.

Pel que fa a la revetlla de Sant Joan que s’ha de celebrar aquest diumenge, la principal preocupació dels bombers és el consum elevat d’alcohol dels joves en esdeveniments multitudinaris, sobretot la derivada que suposa conduir sota els efectes d’aquesta droga, ja que aquesta mala pràctica requeriria un increment del transport sanitari que efectua aquest cos especial.

Quant als consells per la revetlla, són els mateixos que altres anys: comprar els productes només en llocs autoritzats, tenir en compte les diferents categories i adquirir productes adaptats a l’edat de cada usuari, conèixer les normes del fabricant quant a la utilització del producte, preveure mitjans segurs per encendre el material i ser prudents en el transport i la manipulació.

En la compareixença davant dels mitjans, també s'ha valorat el conveni de col·laboració signat amb els bombers de la Generalitat anunciat aquest dimecres. “És molt important, tot i que històricament no ens ha calgut un marc per actuar conjuntament”, ha afirmat Farré. Ara bé, “posar-ho negre sobre blanc ens obliga a uns procediments que ara perduraran en el temps, sobretot per a Os de Civís i l’aeroport d’Andorra-la Seu”.

Dotze bombers i dos helicòpters de guàrdia
Els mitjans de què disposa el cos per la campanya d’estiu contra incendis són similars a altres anys. Hi ha disponibles quatre parcs, amb 72 bombers, 36 sotsoficials, 12 operadors, dos directors i sis oficials. De guàrdia, només hi ha dotze bombers, sis sotsoficials, un oficial i dos operadors, però es poden activar la resta en cas de necessitat. En recursos operatius, es disposa de dos helicòpters amb bambi bucket, set autobombes, sis totterrenys, un remolc forestal, una furgo logístic, dos mòduls transportables i l’UCA.