Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant de la xerrada ‘I tu, com corres? El gènere i la diversitat LGBTI en l’esport’, ahir a la tarda a l’edifici Rosaleda d’Encamp.
Un instant de la xerrada ‘I tu, com corres? El gènere i la diversitat LGBTI en l’esport’, ahir a la tarda a l’edifici Rosaleda d’Encamp.

“Els bons esportistes són els homes, i la resta, succedanis”


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Foto: SFGA/JAViladot

Els esports són molt presents en la nostra societat, sobretot perquè fer exercici és molt important per a la nostra salut. El que molta gent desconeix és que hi ha alguns col·lectius, com les dones o el LGBTIQ+ (lesbianes, gais, bisexuals, transgènere intersexuals, queer i altres orientacions sexuals o identitats de gènere), que no poden optar a les mateixes oportunitats que les persones cisgènere (que s’identifiquen amb el gènere que han nascut) heterosexuals. Aquesta és una de les problemàtiques que el periodista i activista David Guerrero ha exposat en la xerrada I tu, com corres? El gènere i la diversitat LGBTI en l’esport que s'ha celebrat aquesta tarda a l’edifici del Rosaleda. 

“La clau d’aquest tipus de xerrades és aconseguir que la societat tingui una visió diversa de les realitats que es produeixen en els esports”, ha indicat Guerrero. En el marc de la conferència també ha presentat el seu llibre Corres como una niña, on identifica que la situació del col·lectiu LGBTIQ+ en el marc esportiu té un punt en comú amb les dones: que ambdós pateixen discriminacions. “En el món de l’esport els homes cisgènere heterosexuals són els bons esportistes i la resta són succedanis, que és on hi ha les dones i el col·lectiu LGBT. Per això s’ha de reivindicar i fer conèixer els referents esportius que han trencat aquestes normativitats”, ha detallat el periodista. Un tema que està generant molt de debat és el presumpte avantatge competitiu de les dones transgènere dins els esports, un plantejament que per a Guerrero no té ni solta ni volta i amb el qual considera que “falta documentar-se i fer una opinió des de l’empatia”.

Al seu torn, la presidenta de l’associació de Diversand, Rocío Soler, ha afegit que un dels objectius de la xerrada ha estat donar visibilitat a la problemàtica real del col·lectiu dins l’esport, perquè considera que “hi ha una rigidesa amb el binarisme de gènere que genera molts estereotips, prejudicis i fa que hi hagi gent que no sàpiga on encaixar dins d’aquesta classificació”.

La xerrada de Guerrero, que ha reunit gairebé una cinquantena de persones, ha sigut l’encarregada de donar el tret de sortida al seguit d’activitats que demà tindran lloc amb motiu del dia internacional contra la LGBTIQ-fòbia.

Discriminació a Andorra
D’altra banda, la ministra d’Igualtat, Judith Pallarés, ha fet saber que enguany no han rebut cap denúncia o queixa per discriminació LGBTIQ-fòbia, un fet que diu que “vull creure que és un bon senyal, però la veritat és que a vegades no tot ens arriba a nosaltres”. En aquest sentit, la presidenta de Diversand ha indicat que els casos que més els arriben a l’associació estan relacionats amb microdiscriminacions.

Andorra
Encamp
LGBTIQ+
LGBTI
LGBT
Diversitat
esports
LGBTIQ-fòbia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte