“Estem contents, és una bona notícia” que Andorra s’hagi assimilat novament a la comarca de l’Alt Urgell a efectes de mobilitat. “Crec que no es pot ofegar un país petit i del qual som veïns”. Dit això, Núria Capdevila, vocal de la Unió de Botiguers de la Seu d’Urgell (UBSU), no pot deixar de remarcar la situació de greuge en què han quedat petits establiments no essencials com el seu, una botiga de regals al Carrer Major, obligats en les mesures marcades pel Procicat a mantenir les portes tancades en dissabte, una jornada que en alguns casos suposa tranquil·lament fins al 40% de la facturació setmanal. “És dissabte quan aprofitem per arrodonir la setmana”, indica.
La situació afecta en la mateixa mesura la resta d’establiments que es beneficien habitualment de la proximitat amb el mercat setmanal, considera Capdevila, sobretot en el cas dels que acostumen a muntar  una paradeta a l’exterior de la botiga. El sector no acaba d’entendre la mesura. “A la meva botiga, amb un aforament del trenta per cent, podrien entrar dues persones; però igualment no deixo que hi hagi més d’una a l’interior, encara que per això pugui perdre algun client”, argumenta.

“Escampen els virus”
“No tinc mai cues ni overbooking i us ben asseguro que des que entra un client fins al següent escampen tots els virus”, ironitza, per comparar la situació amb grans superfícies properes per on transiten centenars de persones diàriament. Tot i estar dedicades a l’alimentació i altres productes de primera necessitat, admet, segueixen veient cert greuge comparatiu.
    
Reitera la satisfacció per l’obertura de la frontera amb Andorra: “Jo mateixa hi he treballat molts anys i prou sé que és la fàbrica més gran de l’Alt Urgell i que hi ha moltíssima gent que té una cama aquí i una allà”. No obstant això, es planteja si en aquesta decisió “no han pesat més els interessos d’una gran empresa de l’Ibex que viu d’Andorra”. Hi afegeix que “té més influència que tots els polítics que tenim aquí a la Seu, amb dos diputats al Parlament de Catalunya, i fins i tot que el bisbe, que fa ben bé un any que no li sentim la veu”.  
    
Capdevila continua –matisant que a títol particular i ja no com a vocal de l’UBSU– lamentant que també estiguin patint una diferència de tracte que els perjudica en relació amb certs esdeveniments organitzats des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, com el concert de Buhos que va  aplegar tres-centes persones. “No li sembla a ningú un greuge comparatiu amb botigues on despatxem deu persones al dia?”, conclou.


Més afluència a Mercadona... tot esperant dissabte
Mercadona va tornar a convertir-se en un dels centres neuràlgics de la mobilitat entre Andorra en el primer dia de mobilitat permesa amunt i avall de la frontera.  Es va notar més afluència de clientela procedent del Principat, confirmen des de l’empresa, tot i que el gruix arribarà com és habitual entre divendres a la tarda i dissabte. Una clientela, la procedent d’Andorra, que en èpoques normals, és a dir, de prepandèmia, suposa al voltant del 30% de la facturació de l’establiment (en nombre de clients, matisen fonts de l’empresa, el percentatge és més reduït, atès que l’import del tiquet per comprador acostuma a  ser elevat).

La superfície té una plantilla de 48 persones que treballen fent torns i que durant aquest últim any, des que es va declarar la crisi sanitària, s’ha mantingut estable, independentment de si la frontera es mantenia oberta o no. Tractant-se d’un sector essencial, recorden, no ha hagut de tancar les portes en cap moment i tampoc no ha estat necessari emprendre mesures com col·locar treballadors en ERTO ni fer cap acomiadament ni reducció de plantilla, asseguren des de la companyia. La ràtio de treballadors es va calcular en el moment d’obrir portes en funció del nombre potencial de clients, i així s’ha mantingut.
Pel que fa a certa malfiança amb què la botiga ha estat mirada en certes ocasions, insisteixen que la voluntat de la firma és formar part del teixit de cadascun dels llocs on estan implantats. Ara bé, les ubicacions possibles per a grans superfícies és complicat que es puguin trobar al centre de les ciutats.