Diari digital d'Andorra Bondia
A la plaça dels Oms les dones han clamat “som les que més patim” la pandèmia.
A la plaça dels Oms les dones han clamat “som les que més patim” la pandèmia.

“Els carrers seran feministes”


Escrit per: 
A. D. / Foto: BonDia

“Els carrers seran feministes”, “no som totes, falten les mortes” o l’advertència “cap agressió sense resposta” són alguns dels lemes corejats pel centenar i escaig de persones que han assistit a la manifestació central del Dia de la dona a la Seu d’Urgell, al vespre, amb sortida des de la plaça dels Oms i destí final davant de la Fundació Sant Hospital: la reclamació de l’accés a l’avortament al Pirineu era l’eix vertebral de la jornada. “Esperem que, seguint l’exemple del Pallars, les dones puguem avortar a casa nostra; si no, seguirem pressionant”. A banda, “un dret que se’ns ha de garantir al més ràpid possible”.

Més enllà de la reclamació principal, la manifestació també recollia reclamacions diverses: el dret a un habitatge digne, que van expressar amb una parada al costat del bloc ocupat de plaça Europa, o a una educació “laica, inclusiva, pública, gratuïta i amb perspectiva de gènere”, segons el fragment de manifest llegit davant l’escola Pau Claris.

A la plaça dels Oms, el punt de partida, el que han expressat és com la situació de pandèmia s’està acarnissant de manera més punyent amb les dones, “nosaltres som les que més patim”, han cridat. Amb xifres per argumentar-ho, com que l’últim balanç d’atur a l’Alt Urgell recull 443 homes sense feina davant 521 dones. Deixant de banda la precarització del treball femení. “La feminització de la pobresa”, en diuen. També la “repressió policial” ha quedat recollida en el manifest redactat pel Comitè 8-M del territori, “adaptat a la realitat de les urgellenques i pirinenques”, ha detallat la portaveu davant els mitjans del col·lectiu.

Una petita escletxa a les reivindicacions feministes l'ha obert al matí l’alcalde i president del patronat de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, en anunciar que la possibilitat de practicar avortaments farmacològics a l’hospital de la Seu s’abordarà el pròxim 17 de març en una reunió de l’òrgan de gestió de l’equipament, on està representat el Bisbat d’Urgell. Fàbrega, en unes declaracions recollides per Ràdio Seu, s'ha mostrat convençut que aquesta pràctica es farà efectiva i es podrà integrar a la cartera de serveis, igual que ja s’està fent des d’aquest mateix mes a l’Hospital Comarcal del Pallars. Un dels aspectes a abordar, no obstant això, és com fer-la compatible amb el dret a l’objecció de consciència dels sanitaris.

Mobilitzacions al matí
El del vespre ha estat l’acte central d’una jornada que, no obstant això, ha viscut altres episodis reivindicatius. Al migdia, alumnes de l’institut Joan Brudieu han sortit als carrers en una petita manifestació per reclamar una educació “pública, feminista, en català i de qualitat”. També al migdia, en aquest cas davant de la Fundació Sant Hospital, s'ha celebrat l’acte de lectura del manifest institucional. La lectura ha anat a càrrec de la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament urgellenc, Marian Lamolla, la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Josefina Lladós, el vicealcalde urgellenc, Francesc Viaplana, i l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, entre d’altres. Un quartet de corda format per alumnes del Conservatori de Música dels Pirineus s'ha encarregat de la cloenda de l’acte.
    
Les convocants s'han mostrat satisfetes amb la resposta que han aconseguit no només a la manifestació central, sinó a la resta d’actes i propostes celebrades prèviament. “No podíem preveure com aniria, però estem contentes que la gent encara vulgui mobilitzar-se.”  

El pas de la manifestació coincidia amb la sortida de treballar d’una de les sanitàries de la Llar de Sant Josep. “Jo soc feminista com la que més, però això avui no tocava”, deia, apuntant al gruix de gent barrejada i que a poc a poc anava oblidant marcar distàncies.

carrers
feministes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte