Diari digital d'Andorra Bondia

Els centres de dia de la capital i Sant Julià, en marxa amb nou usuaris


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Creu Roja Andorrana
El centre de dia  de la Creu Roja d’Andorra la Vella va obrir ahir les portes amb cinc usuaris. També ho va fer el del Comú de Sant Julià de Lòria que gestiona igualment l’entitat amb quatre usuaris. Coincidint amb la posada en marxa, al migdia va tenir lloc la inauguració, que va comptar amb la presència del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, i el de Sant Julià, Josep Majoral.
 
Segons el coordinador dels dos centres, Jorge Pérez, es preveu que de cara al mes que ve ja siguin 16 les persones beneficiàries. I és que a poc a poc la resta de centres de dia del país aniran reprenent la seva activitat els pròxims dies. Així ho faran la setmana vinent el de Clara Rabassa i el de Salita, segons va confirmar Pallarés. 
Pérez va explicar que els centres obren de nou del matí a sis de la tarda. Els usuaris arriben amb el transport sociosanitari, esmorzen i prenen la medicació, i  posteriorment, després de les activitats, també dinen i berenen. Entre els professionals sanitaris que els atenen, hi ha fisioterapeutes, dos auxiliars d’infermeria, una terapeuta ocupacional, una infermera i el coordinador. I a mesura que augmentin els usuaris s’aniran contractant més professionals amb perfil assistencial. Sempre amb la finalitat de treballar des del model d’atenció centrat en la persona, va remarcar.
 
Pallarés va qualificar el recurs de “molt necessari”, amb la qual cosa va coincidir el president de la Federació d’Associacions de la Gent  Gran, Félix Zapatero, que va afegir que l’única crítica que podia fer és que “la  planificació deia que aquests dos centres s’havien d’obrir al gener o febrer passat”. 
Pel que fa al centre major de Sant Julià situat al mateix edifici de la Llar de Lòria, Majoral va recordar que amb l’obertura del centre, el Comú dona resposta a la demanda de la Germandat de Sant Sebastià. L’objectiu, va dir, és “millorar la qualitat de vida dels padrins sense haver de marxar de la parròquia”. En aquest sentit, va afirmar que “som una corporació molt sensible a la gent gran perquè ells són les nostres arrels”.
 
Zapatero, “decebut” per les peticions no ateses
 
Zapatero va aprofitar la  inauguració dels dos nous centres de dia per recordar “la llista de reclamacions” que des de fa temps la Federació d’Associacions de la Gent Gran està  reivindicant al ministeri de Salut. Així, es va referir a la qüestió del tercer pagador, que sembla que “està desada en un calaix”, va declarar. 
Sobretot, però, va posar en relleu la necessitat de posar en marxa les campanyes de prevenció adreçades a la detecció dels càncers de còlon i de pròstata, així com malalties dermatològiques i oftalmològiques. “Només s’ha ampliat el cribratge  del càncer de mama fins als 72 anys”, es va queixar. Per aquest motiu, va manifestar que se sent “una mica decebut”.
 
El Pla nacional de la gent gran, “damunt la taula”, segons Pallarés
 
“Durant la pandèmia es va demanar que poguéssim treballar en un pla nacional per a la gent gran, i ara el tenim damunt la taula”. Així ho va manifestar la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés. I és que aquesta és una de les prioritats “que pensem treballar amb la Federació de la gent gran i amb tots els implicats, com ara els comuns, per tenir una planificació més de futur”, va manifestar. 
 
De fet, cal recordar que ja l’anterior ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, es va referir en diverses ocasions a la necessitat de replantejar la manera d’atendre la gent gran amb motiu de la pandèmia.
D’aquesta manera, la ministra es va comprometre a donar resposta a les necessitats del país en matèria de gent gran, ja que aquest ha estat un dels col·lectius que ho ha passat més malament a causa de la crisi sanitària originada per la Covid. Però aquest no és l’únic. D’aquí que Pallarés refermés la intenció del ministeri de donar resposta a totes les conseqüències de la pandèmia “amb les quals haurem de conviure els pròxims mesos”, va declarar. I per això, va emfasitzar que “estarem molt alerta a quines situacions de risc ens podem trobar en diferents aspectes, ja siguin famílies amb necessitats de recursos, qüestions d’igualtat i també la joventut”. I sense oblidar, és clar, les persones que encara hi ha a l’atur, que són “moltes”, va indicar.
 
Els joves, prioritaris
Precisament, en relació amb els joves, la ministra va recordar que  “han fet unes demandes que  han treballat al Consell General i ens han fet uns encàrrecs molts importants”. Perquè els joves “no només estan mirant cap al futur, sinó que necessiten respostes per viure el present”, va afegir. També han patit la pandèmia, va fer notar, i a vegades és un col·lectiu invisibilitzat.
centres
Dia
capital
julià
marxa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte