Diari digital d'Andorra Bondia
Els reglaments de funcionament es refereixen a no portar el cap cobert amb una gorra.
Els reglaments de funcionament es refereixen a no portar el cap cobert amb una gorra.

Els centres espanyols no prohibeixen el vel però faran el que digui Educació


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Els reglaments de règim intern dels centres educatius del sistema espanyol al país no recullen la prohibició expressa que els alumnes no puguin portar símbols religiosos a l’interior de les escoles. Així ho corrobora la consellera d’Educació de l’ambaixada espanyola, Yolanda Varela, que comenta que el reglament de funcionament d’aquests centres “no parla de símbols religiosos, sinó que no es pot portar el cap cobert a classe en relació amb les gorres, però res més que això, no s’està pensant en simbologia religiosa”.

A Espanya són els mateixos centres els qui estableixen precisament al reglament de règim intern les condicions i els criteris de funcionament que s’han de complir, recorda Varela. Per exemple, en el document del col·legi María Moliner es considera una conducta contrària a les normes de convivència del centre “portar al centre vestimenta inadequada [portar gorra o peça similar, cobrint el cap]”. A més, no hi ha una llei general a nivell de país que ho reguli, apunta la consellera. No així a França, que des del 2004 ja va prohibir l’ús del vel islàmic a les escoles públiques.

La consellera d’Educació puntualitza que tant el col·legi María Moliner com la resta d’escoles del sistema espanyol han tingut alumnes pertanyents a d’altres confessions religioses diferents de la catòlica “i la veritat és que mai hem tingut cap mena de problema, afortunadament”. En concret, explica que han tingut estudiants de religió musulmana però ara per ara “no s’ha plantejat cap problema, ni amb el vel ni amb d’altres qüestions”.

Ara bé, preguntada sobre què farien si es donés el cas d’una alumna que volgués portar el vel a classe, com el cas del Lycée, Varela respon que “en això, com en altres coses, nosaltres estarem al que diguin les autoritats educatives andorranes al respecte”. El motiu, exposa, és que “nosaltres som ensenyament públic del país”. De tota manera, reconeix que fins ara no s’ha presentat als centres espanyols cap situació com aquesta: “no hem tingut alumnes amb el vel a classe”. I insisteix que faran el que disposin les autoritats del país.

Pel que a fa a l’escola andorrana, el reglament de règim interior tampoc es refereix expressament a la prohibició de portar simbologia religiosa. De fet, el que es disposa en relació amb la normativa que s’ha de seguir a l’aula es troba expressat en termes semblants als del reglament del María Moliner. De manera que estableix que “els alumnes han de vestir de forma adequada. No es permet portar cap objecte que cobreixi total o parcialment el cap”, es pot llegir al reglament de l’escola de segona ensenyança d’Encamp.

Controvèrsia
Tot i la prohibició que les alumnes menors de 18 anys portin vel a classe, a França el lloc de la religió i dels símbols religiosos usats en públic és un tema controvertit des de fa temps, un país incondicionalment laic però que acull a la minoria musulmana més gran d’Europa.

L’ús del vel a les aules també genera controvèrsia a Espanya. Hi ha hagut diversos casos que han arribat als tribunals amb sentències a favor i en contra de les sancions imposades per alguns instituts a les alumnes que portaven vel islàmic. Segons consideren alguns juristes espanyols, estigmatitzar el vel com a símbol de discriminació és contraproduent per als objectius de l’educació en igualtat i respecte als drets fonamentals. I és que creuen que la prohibició del mateix vulnera diversos drets constitucionals, com el de la llibertat religiosa.

centres espanyols
vel
educació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic