Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de cònsols d’ahir celebrada al Coll de la Botella.
Un moment de la reunió de cònsols d’ahir celebrada al Coll de la Botella.

Els comuns busquen un sistema únic de recollida de residus


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: A.S.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, i la directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, van comparèixer ahir a la reunió de cònsols per exposar el nou pla de residus 2021-2035 que inclou els canvis pel que fa als objectius de reciclatge previstos en les directives europees que preveuen una unificació del sistema.

Segons van explicar les portaveus de la trobada, les cònsols de la Massana i Andorra la Vella, Olga Molné i Conxita Marsol, pel que fa a les fites, el 2035 s’haurà de reciclar fins a un 65% dels residus urbans a més de reduir un 10% la producció de residus. Entremig, hi ha un seguit de terminis que s’hauran de complir: el 2024 s’haurà d’haver introduït el reciclatge de la matèria orgànica urbana, el 2025 s’hauran de reciclar el 55% dels residus urbans i introduir el reciclatge del tèxtil, dels residus domèstics perillosos així com de tots els envasos plàstics. El 2030, el percentatge de reciclatge de residus urbans s’enfila fins al 60% i també s’haurà de reduir en un 50% el malbaratament alimentari.

Per arribar a trobar el sistema únic, s’estarà molt pendent de com funciona la recollida porta a porta que ha iniciat com a prova pilot el Comú d’Andorra la Vella a la zona del Cedre per comprovar si pot ser la solució definitiva. 

D’altra banda, les mandatàries parroquials van explicar que justament avui finalitza el termini perquè el Govern doni resposta al recurs administratiu que les corporacions van presentar en relació amb les transferències del 2017. Fins ahir no tenien resposta, si bé es van mostrar confiades que des de l’Executiu se’ls contestaria. “Ho sol fer, i més tractant-se de comuns”, va dir Molné, que va indicar que en funció de la resposta, després s’analitzaria quin camí seguir i si s’acaba acudint a la Justícia. Si per contra es fes silenci administratiu, s’aniria directament a la Batllia. “No podem no defensar els diners públics”, va assegurar la cònsol de la Massana.

comuns
Busquen
sistema
únic
recollida
residus
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic