Diari digital d'Andorra Bondia
El propietari recull els excrements d’un dels seus gossos.
El propietari recull els excrements d’un dels seus gossos.

Els comuns presentaran un contrainforme divendres en la reunió amb veterinaris


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

La reunió prevista per aquesta mateixa setmana entre els comuns i els veterinaris s’ha ajornat fins el 9 d’abril, a petició d’aquests últims. Ja es disposa de l’informe que dona resposta als dubtes científics i tècnics que plantejaven els veterinaris. No obstant això, els comuns han decidit no fer-lo públic abans de la trobada per deferència al col·lectiu.

Al llarg dels últims anys, els set comuns han portat a terme diferents campanyes conjuntes de sensibilització i conscienciació adreçades als propietaris dels gossos, motivades per les queixes continuades de la població davant l’incivisme d’alguns propietaris, tal i com recorden les corporacions. Tot i que les ordinacions comunals preveuen sancions per aquells que no recullen els excrements dels seus animals, a la pràctica és molt difícil aplicar-les, ja que ningú contravé la normativa davant un agent comunal.

Davant les reiterades demandes dels ciutadans per acabar amb aquestes conductes i la falta de consciència d’una part dels propietaris de gossos, que continuaven fent cas omís de les campanyes, els responsables comunals remarquen que, de forma coordinada amb el Govern, van decidir, al 2017,  tirar endavant el projecte del cens caní mitjançant l’anàlisi de l’ADN.

L’empresa adjudicatària va fer un treball previ durant la tardor, amb visites personalitzades a cadascuna de les consultes, i no va rebre cap oposició al projecte, exposen els comuns. En aquest sentit indiquen que ha estat un cop iniciada la campanya quan els veterinaris han fet aportacions que s’han pres en consideració i incorporat al desplegament del projecte, com l’allargament de la gratuïtat de les anàlisis d’ADN fins al 31 de desembre, l’establiment d’una tarifa única per als veterinaris de 18 euros per extracció o l’aplicació d’un formulari únic disponible a les consultes. "Malgrat això, sorprèn observar com, un cop incorporades totes les seves demandes, una part del col·lectiu ha decidit alçar-se en contra del cens caní a través de l’ADN i es neguen a portar a terme les extraccions per poder realitzar-lo", relaten els comuns tot i que cal recordar que l'informe contra el projecte va ser signat per tots els centres que hi ha al Principat.

Els responsables comunals remarquen que la voluntat de posar en marxa el cens caní es va iniciar en el passat mandat, quan van analitzar la conveniència de portar-lo a terme, i que en cap moment no s’havien trobat amb cap oposició al projecte. També volen subratllar que sempre han mostrat un esperit de col·laboració amb les parts implicades i d’escoltar opinions crítiques per poder millorar en tots els aspectes que puguin fer millorar la bona convivència a la via pública.

Els comuns recorden que el  cens caní mitjançat l’ADN respon a la necessitat de millorar la higiene en els espais públics i la bona convivència a les places i carrers. En cap cas hi ha un afany recaptatori, ja que justament es pretén acabar completament amb les males pràctiques. Els comuns es comprometen a continuar informant els ciutadans sobre l’evolució del projecte tan aviat com es prengui la decisió final, consensuada amb els veterinaris, ja que s’entén que són part ineludible del procés d’elaboració del cens caní mitjançant l’ADN.

Les baixes al RAC i l’informe dels veterinaris reafirmen els antitaxa

L’informe desfavorable dels veterinaris al cens caní per ADN i l’allau de baixes al Registre d’Animals de Companyia (RAC) han reafirmat el grup Taxa 0, ara rebatejat amb el nom Grup Animalista, en la seva oposició a les dues mesures. D’una banda, assenyalen que, com ells ja havien advertit, el projecte del genotipatge caní tindrà un cost elevat a llarg termini i presenta nombrosos problemes que no el fan eficaç per combatre la brutícia als carrers. En aquest sentit recorden que les experiències en ciutats catalanes i franceses demostra que no tots els excrements que s’analitzen permeten identificar l’ADN del gos, i per tant, només un petit nombre de mostres acaba amb sanció. Tot i així, la prova s’ha de pagar. 

El Grup Animalista també posa en relleu la inseguretat que ofereix aquest sistema, ja que podria succeir que un amo cívic, que ha dipositat la tifa del gos dins de la paperera, fos amenaçat amb una sanció perquè els excrements van a parar a terra (per intervenció d’un tercer, per exemple). Per això es posen al costat dels veterinaris i demanen “no complicar-se la vida” i passar a sancionar de veritat les persones que no recullen les tifes.

En relació amb les baixes al RAC, el col·lectiu les va atribuir a l’aplicació de la taxa per tinença de gossos. El grup reivindica l’eliminació del nou impost, ja que asseguren que hi ha propietaris que se les estudien totes per no haver-lo de pagar, com ara posant el gos a nom d’un progenitor jubilat o en el cas dels caçadors portant-lo uns dies a Espanya o canviant-lo de lloc a càrrec d’amics per després tornar-lo a casa. Remarquen que en el cas dels caçadors la despesa que suposa la taxa (fixada en 25 euros per animal) és elevada, ja que no és estrany que en tinguin quatre o cinc.

 

comuns
presentaran
contrainforme
divendres
reunio
veterinaris
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic