Diari digital d'Andorra Bondia
La reunió de cònsols, celebrada a Encamp.
La reunió de cònsols, celebrada a Encamp.

Els comuns volen millorar la gestió forestal i aprofitar més la biomassa


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Comú d'Encamp

Els set comuns estan decidits a anar “un pas més enllà” pel que fa a la gestió forestal i l’aprofitament de la biomassa i és per aquest motiu que en el si de la reunió de cònsols celebrada a Encamp van decidir encarregar un estudi que els indiqui com actuar. Segons han explicat els cònsols d’Encamp i Ordino, Laura Mas i Josep Àngel Mortés, com a portaveus de la trobada, els incendis forestals que han viscut els països veïns aquest estiu han generat “preocupació” i és justament el que els ha ajudat a “fer el clic”, de manera que es vol ampliar les zones d’intervenció i determinar si és viable aprofitar els residus dels treballs silvícoles per generar combustible per a les calderes de biomassa.
“Actualment es fa la neteja i l’empresa ha de deixar la zona neta de possibles estelles i els arbres que es tallen han de quedar ben endreçats per evitar incendis. Però ara volem anar més enllà, volem veure si es pot aprofitar aquests treballs per fer estella i arribar a netejar més bosc”, ha apuntat Mas, deixant clar que la partida que a dia d’avui es destina a gestió forestal es mantindrà o anirà a més per arribar a més zones. 
Mas va recordar que amb anterioritat ja s’havia estudiat si era possible fabricar estella i si al país hi havia cabuda suficient per consumir-la, “i l’estudi ens va dir que sí. Ara volem veure com ho podem fer”. De la mateixa manera, els resultats també seran els que determinaran si cal construir una fàbrica de producció d’estella o no.
Mortés, a més, hi suma un altre avantatge: una possible contribució a la crisi energètica. I és que va assenyalar que, si es pot aprofitar l’estella per subministrar-la com a combustible a les calderes de què ja es disposa, “tanquem el cercle: economia circular, en diria”.
Un cop es tingui l’estudi també s’ha previst encarregar una campanya de comunicació “per explicar per què és necessari fer la neteja de boscos”.

Impuls jove
Representants de la Cambra de Comerç han comparegut a la reunió de cònsols per explicar-los el projecte que comparteixen amb Andorra Recerca i Innovació i que ha permès crear Impuls Jove, una plataforma digital que posa en contacte els joves amb empreses que ofereixen feines temporals. En aquest sentit es va demanar als comuns que també hi participin i a més de publicar els edictes als quals poden accedir els joves al BOPA també els incloguin a la plataforma.
D’altra banda, a petició de Política Lingüística, s’ha acordat que tots els comuns, quan algú faci una petició per obrir un comerç, li facin arribar un fulletó en el qual s’especifica quines són les normes a seguir pel que fa a la retolació en la llengua oficial.
Finalment, la reunió de cònsols també ha comptat amb la compareixença de les ministres d’Educació i d’Afers Socials, Ester Vilarrubla i Judith Pallarés, per tal de detallar-los en quin punt es troba el desenvolupament del Pla nacional de la infància i l’adolescència.
En aquest sentit es va recordar que s’han previst 42 accions que s’han de dur a terme fins al 2026 i, segons ha detallat Mas, algunes ja s’estan posant en pràctica, com el fet d’implementar les consultes populars entre infants i adolescents, crear espais de convivència intergeneracionals, planificar la renovació dels parcs i espais d’oci per adaptar-los a les persones amb discapacitat o afavorir la figura de l’educador de carrer. D’altra banda, els cònsols també s’han compromès a crear un consell d’adolescents.

biomassa
consols
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic