Diari digital d'Andorra Bondia

Els cònsols proposen limitar al 50% les subvencions socials comunals


Escrit per: 
Redacció

Una bona part de la trobada mensual i matinal que han dut dimecres a terme els cònsols a Sant Julià de Lòria va estar dedicada als afers socials parroquials.

 I és que els cònsols ja fa temps que duen de cap unificar criteris pel que fa als preus públics i, sobretot, les subvencions, perquè hi hagi paritat i s’eviti que hi hagi “set Andorres”, cosa que Antoni Martí, màxim responsable escaldenc, recorda sovint. 

Tant és l’interès dels cònsols a arribar a aquest punt que ahir “van agafar el compromís”, com ho va definir Martí, de “desenvolupar gradualment” aquesta homogeneïtzació de preus i subvencions. Potser la nota més destacada consistiria en els percetatges màxims que s’han establert per subvencionar tant els serveis socials com la resta de serveis que s’atorguen des de casa comuna.

D’aquesta manera, es va acordar limitar a un 50% l’ajuda econòmica o l’exoneració que atorgaran les corporacions en concepte d’ajudes socials. Aquesta mesura, si es duu a terme, provocarà que alguns comuns disminueixin el percentatge subvencionat que concedeixen actualment. El cas més destacat seria el d’Escaldes-Engordany, ja que actualment dóna ajudes pel 80% del valor del servei. Pel que fa a la resta de serveis, els comuns han acordat que s’atorguin subvencions del 25% com a màxim.
“La situació econòmica és la que és i una subvenció del 50% ja és molt”, va comentar Antoni Martí, fent referència al que havia indicat uns moments abans, quan va apuntar que “subvencions del 80% o del 90% no són raonables” ni assumibles i que això és compartit per les set administracions.

Reforma del funcionariat
Un altre punt que es va tractar en la trobada d’ahir a l’edifici del Molí va ser la necessitat de reformar el funcionariat. Aquesta proposta es va fer a petició dels mandataris lauredians, i el portaveu de la reunió d’ahir, el cònsol major de Sant Julià, Josep Pintat, va indicar que “cal regular la Llei de la funció pública, ja que les condicions d’Andorra han canviat i es requereix certes mesures, encara que siguin “dures o poc populars”, per tirar endavant el país.
I és que Pintat posa en dubte l’eficiència d’alguns funcionaris i troba que cal exigir un plus d’implicació en la feina, ja que per això treballen per a l’administració i tenen una compensació econòmica salarial superior a la que percebrien si treballessin en el sector privat.
 A més, el cònsol major de Sant Julià va posar sobre la taula el fet que els contractes dels funcionaris siguin indefinits, ja que potser una solució per assegurar aquesta implicació seria que el seu lloc de treball no estigués garantit de manera perpètua. La resta de cònsols poc van dir respecte d’això, tot i que estudiaran la proposta.

Josep Pintat: “Proposarem al Govern la creació
d’un banc central per trencar l’oligopoli bancari” 

Les darreres notícies, i sobretot les darreres formes que ha fet servir el sistema financer privat amb les administracions públiques, han fet que els cònsols hagin desconfiat i s’hagin plantejat la necessitat de posar en marxa mesures per regular la seva activitat. Almenys aquest va ser el parer del cònsol major lauredià, Josep Pintat, en la trobada d’ahir. El cònsol, decidit a “trencar l’oligopoli bancari” actual, proposarà al Govern crear un banc central perquè reguli i “reculli els dipòsits de la CASS, Andorra Telecom i FEDA”, alhora que permetrà evitar que l’ABA tiri endavant mesures com la de fa dos mesos, amb la qual va incrementar els interessos bancaris sense la necessitat de consultar-ho amb cap òrgan.

El cònsol major de Sant Julià considera que, tot i que és “molt legítim defensar el propi interès”, a Andorra li cal “evolucionar” i que s’hauria d’anar en aquest sentit per fer les coses com cal i regular les pràctiques bancàries amb un sistema més just, tant per a les administracions com per als particulars.
D’altra banda, Pintat va exposar als cònsols de la resta de parròquies la necessitat que els comuns incrementin els drets adquirits per un “autogovern sense limitacions”. Segons el líder d’Unió Laurediana, les transferències, les taxes o la Llei de finances comunals restringeixen en gran mesura les possibilitats de les administracions locals, que des de fa molts anys veuen minvades les seves possibilitats. “Cal un pacte d’estat”, va comentar Pintat, que va argumentar a més que algunes limitacions són molt perjudicials per als comuns, com la de la taxa de radicació, que va quedar limitada a 300.000 euros. “Des del Govern ens posen traves i limitacions”, va afirmar el cònsol major amb contundència. Per la seva banda, Antoni Martí va indicar que de “moment no s’ha fet cap valoració” d’aquesta proposta, però que en futures reunions se’n continuarà parlant.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte