Diari digital d'Andorra Bondia
La taula de l’habitatge es va reunir ahir al matí al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
La taula de l’habitatge es va reunir ahir al matí al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

Els contractes de lloguer prorrogats el 2019 es podran apujar un 10%


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

El Govern ha decidit prorrogar la congelació dels preus del lloguer d’habitatge per a l’any vinent com ha anat fent per llei cada any des del 2019. Ara bé, també ha optat per flexibilitzar els contractes de lloguer prorrogats el 2019. Així, els propietaris podran apujar aquests lloguers fins a un 10% sempre, però, que hi hagi un acord amb els llogaters, de manera que si no hi ha acord, la pròrroga es continuarà mantenint també per aquests contractes del 2019 i el llogater no haurà de deixar el pis si no vol. Ara bé, com a contrapartida haurà de conviure amb “el dubte” de si la congelació de lloguers es mantindrà o no. En canvi, si accepta l’apujada del lloguer, com a “premi” el nou contracte de renovació serà per cinc anys, de manera que durant aquest període s’assegura que pagarà sempre el mateix. 

Aquesta és una de les principals novetats que s'ha exposat en la taula nacional de l’habitatge celebrada ahir al matí, segons ha explicat el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, i que recollirà el nou projecte de Llei de protecció i flexibilització del mercat d’arrendament d’habitatge i increment del parc d’habitatge públic que s’haurà d’aprovar abans del 2022.

El titular d’Habitatge sí que ha puntualitzat que en el cas que s’hagi de fer una rehabilitació integral d’obra major d’un edifici de pisos i els informes tècnics estableixin que és incompatible la reforma amb la cohabitació dels arrendataris  per qüestions de seguretat i higiene, llavors sí que el propietari podrà resoldre el contracte de lloguer. 

De tota manera, Filloy ha insistit que de moment, i segurament durant uns quants anys, es continuarà mantenint la pròrroga dels contractes. En aquest sentit, ha afirmat que la congelació ve donada perquè hi ha “una sobredemanda” d’habitatges i molt poca oferta dels mateixos. Igualment ha remarcat que aquest augment de la renda és “voluntari”, i que aquesta mesura respon al fet que ja fa molts anys que es prorroguen els contractes i s’estan buscant solucions perquè “no caduquin tots els contractes el mateix any”. La mesura, segons ha dit, respon a la necessitat de “trobar l’equilibri entre la demanda d’uns de flexibilitzar totalment el mercat i la demanda d’uns altres de continuar protegint les persones i les famílies”.  

A banda d’aquesta “nova excepció a la pròrroga dels lloguers”, Filloy ha indicat que continuen les ja vigents, com ara en els contractes de lloguer que superaven els 1.500 euros o el fet de poder recuperar l’habitatge per a ús propi o d’un familiar. “La idea és continuar treballant d’aquesta forma amb els diferents contractes” dels pròxims anys per anar “alleugerint la pressió en el marc de les pròrrogues forçoses”, ha declarat.

Segons el ministre, la resolució de la problemàtica de l’habitatge al país no es trobarà durant aquesta legislatura perquè “necessita molts anys de treball”, però s'ha mostrat convençut que s’hauran posat les bases per reflexionar-hi a llarg termini.

I precisament per anar posant aquests fonaments, durant la reunió s'ha fet el punt de la situació de l’Institut Nacional de l’Habitatge, “una estructura sòlida i fixa” que servirà per analitzar el mercat de l’habitatge i aportar solucions, ha recordat Filloy. En relació amb això, ha anunciat que en la pròxima reunió de cònsols, s’ha de designar la persona que els representarà al comitè director de l’Institut i a l’agost serà el mateix Govern qui n’escollirà els seus dos representants, de manera que l’elecció definitiva dels tres representants la ratifiqui el Consell General, tal com estableix la recent Llei de l’Institut Nacional de l’Habitatge. Posteriorment, s’haurà de crear el fons publicoprivat.

Filloy també ha presentat un primer esbós del nou sistema d’indicadors de l’habitatge que ha de permetre analitzar el mercat de l’habitatge des de diversos vessants i veure quins desequilibris hi ha “per anar-los corregint”. Així, també s’ha informat sobre el futur funcionament del fitxer que recollirà les dades anònimes dels contractes d’arrendaments d’habitatges del país. La nova plataforma informàtica es nodrirà amb la informació obligatòria que haurà de portar la part arrendatària i també amb els històrics dels contractes des del 2005 que tinguin els comuns. 

En la taula de l’habitatge també s'ha tractat sobre el pla del dret a l’habitatge que, a través de la recollida de dades, permetrà saber quines són les famílies que queden fora del mercat de lloguer ordinari i definir les polítiques que s’han de fer per crear habitatge social i pisos a preu assequible. 

Finalment, l’altre tema que s'ha posat sobre la taula és el dret d’adquisició preferent del Govern sobre alguns tipus d’habitatges que s’hauran de definir en un reglament. Es podrà fer, ha argumentat, sempre que hi hagi una situació de dació de pagament o de garanties hipotecàries que no es poden cobrir, “sota concepte social i per protegir les persones”. D’aquesta manera hi haurà “més habitatge de protecció oficial”, ha conclòs. 

contractes
lloguer
2019
acord
10%

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Conec a uns quants als que han posat de potetes al carrer sense quasi preavís per buscar una nova llar, després de mil anys de viure al mateix pis. Tot per l'avarícia dels propietaris i no perqué l'edifici estigués en mal estat etc. Per a quan fareu una llei que veritablement doni proteció als llogaters? Porteu uns quants anys amb la mateixa letania i crec que per a tots és ben visible que el problema de l'habitatge s'agreuja cada vegada més. Potser esteu esperant a que torni a passar el mateix que al 2008? Quina vergonya de polítics, us ompliu la boca parlant amb resultats penosos...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte