Diari digital d'Andorra Bondia
L’àmbit judicial és un dels quals els criminòlegs poden exercir la seva professió.
L’àmbit judicial és un dels quals els criminòlegs poden exercir la seva professió.

Els criminòlegs volen aconseguir el reconeixement de la professió


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Els criminòlegs residents al país volen que la seva sigui reconeguda com a professió titulada a Andorra. Per aquest motiu, estan fent una crida a les persones que tinguin aquesta titulació per poder conformar una associació i posteriorment un col·legi professional per poder actuar com a criminòlegs de manera que qualsevol informe que emeti un criminòleg tingui validesa i no hagi de passar per un bufet d’advocats que validi oficialment la seva feina. 

Segons explica la criminòloga forense Mireia Calvó, almenys són 10 els qui tenen aquesta titulació i està convençuda que n’hi ha més, alguns dels quals, però, exercint com a advocats per la manca de reconeixement esmentat. Posa com a exemple la seva situació personal: ha de fer el màster en dret andorrà per poder-se col·legiar-se com a advocada “i poder treballar del meu com a advocada quan no som advocats i la criminologia no és el mateix que el dret”. I encara més, tot i que és criminòloga forense per poder exercir a Andorra hauria de ser metge o per treballar a la policia hauria de fer els cinc anys de patrulla i després arribar a accedir al grup d’investigació. La formació dels agents en criminologia es fa, doncs, un cop dintre del cos.

La criminologia és una ciència multidisciplinària que toca disciplines com la psicologia, dret, sociologia i medicina, dedicada a l’estudi del delicte. Els criminòlegs poden treballar en diversos àmbits i tant al sector públic com al privat. Així, poden fer polítiques públiques, com ara dissenyar plans de prevenció de la delinqüència o fent investigacions prèvies a gran escala sobre el perquè un país té molts delictes de tràfic de drogues per prevenir o per reaccionar. També poden donar suport judicial per emetre informes pericials  contractats per les parts o per l’estat. Igualment poden vetllar per l’acompliment de les lleis a les empreses perquè no hi hagi tràfic d’influències o bé realitzant informes de grans transaccions. Segons Calvó, també juguen un paper important donant suport a les  víctimes i en tot el que té a veure amb justícia de menors. Per fer-ho fàcil: “en qualsevol àmbit que toca un advocat penalista hi podria cabre un criminòleg”, remarca. I reivindica que sí que hi ha professionals forenses al país, “amb poca experiència -reconeix- però l’experiència s’ha d’adquirir”. 

Calvó exposa que la criminologia és una professió de nova creació i molts dels que l’han estudiat desisteixen de trobar feina de criminòleg i treballen d’una altra cosa per la manca de reconeixement. També assenyala que l’interès per aquesta ciència va “in crescendo” i com a mostra comparteix que al batxillerat andorrà hi ha 25 alumnes interessats en la criminologia. 
Tant a Espanya com a Catalunya, els criminòlegs fan funcions a les presons intervenint en la revisió de les penes. Ara bé,  a Espanya quan algú ingressa a la presó es fa un informe criminològic que fa un advocat i no un criminòleg, de manera que també allà hi ha molt camí a recórrer.

criminòlegs
reconeixement
professió
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic