Aquestes darreres setmanes s’han produït un seguit d’esllavissades i despreniments en diverses zones del país. Segons el president del Col·legi Oficial de Geòlegs d’Andorra, Valentí Turu, aquest fenomen sol estar relacionat amb episodis de pluja, però com que el darrer any ha estat “molt sec”, les esllavissades que haurien hagut de tenir lloc en altres èpoques de pluja, com ara la tardor, no han tingut lloc, mentre que ara, amb el darrer episodi de pluges més copioses, “la situació s’ha normalitzat i fa la impressió que n’hi ha més”, va afirmar en declaracions al Bondia. “Però sobretot –va precisar Turu– el que hi ha és més conscienciació d’aquesta problemàtica, fet que reflecteix una maduresa de la societat, que expressa lliurement els seus neguits”. 

Així doncs, entre els motius d’aquesta percepció d’increment del fenomen hi ha la major conscienciació i l’efecte de la sequera dels mesos anteriors. “El canvi climàtic pot afectar, però encara és aviat per saber de quina manera”. En tot cas, “l’afectació per aquest darrer motiu hauria de ser de caràcter general –neu, pluviometria, temperatures i altres riscos naturals–, però, de moment, no sabem si incideix en un altre aspecte del sistema natural (sequera/inundació, erosió/esllavissades, calima/vent)”, va afirmar.

D’altra banda, les obres de sanejament de la zona afectada pel despreniment que va tenir lloc dilluns a la carretera de Fontaneda, a Sant Julià de Lòria, continuaran fins avui o demà. De moment, encara no es coneixen les causes del fenomen, que va provocar pas alternatiu de vehicles. Quan s’acabin els treballs, es reprendran les obres de les voravies que s’estaven fent.