Diari digital d'Andorra Bondia
Imatges dels aldarulls ocorreguts a la festa de Sant Julià.
Imatges dels aldarulls ocorreguts a la festa de Sant Julià.

Els delictes contra els funcionaris del cos de policia es dupliquen


Escrit per: 
Pepa Gallego

Malgrat que no siguin els delictes més nombrosos, no per això són menys importants. De fet, denoten una tendència que preocupa el cos policial. Es tracta dels delictes contra la funció pública. En l’anterior any judicial es van obrir un total de 147 causes, gairebé el doble que el període anterior. Una mitjana d’un delicte contra les autoritats i els seus agents cada dos dies. De fet, és notori que cada setmana al recull de detencions policials hi hagi arrestats pel delicte contra la funció pública, per resistir-se als controls dels policies o insultar-los. 
Aquestes causes penals representen un percentatge mínim en el total de les 6.162 causes que es van obrir per diferents fets delictius en l’anterior any judicial, però mostren una desobediència o manca de respecte al cos policial que des del mateix Sindicat de Funcionaris de Policia (CFPA) denuncien.  “És una pèrdua de respecte a l’autoritat policial, però de vegades cal remarcar que intervé com a afegit el consum d’alcohol i drogues, que actuen com a inhibició”, comenta Salvador Prieto, president del CFPA. Prieto considera que aquest increment de delinqüència vers la policia, amb una resistència i manca de respecte contra els agents, ha de ser valorat i analitzat per les autoritats corresponents com la mateixa direcció del cos però també el ministeri d’Interior.
Els agents es troben en diferents actuacions o aldarulls on l’actuació policial no passaria de posar ordre, però la desobediència o resistència als agents, i en molts casos, en la majoria, les injúries que proliferen contra ells, són les que provoquen que accions simples deriven en detencions per delictes contra la funció pública. “Molts cops, en una simple baralla o confrontació, si no hi ha ferits, els agents participem, i un cop es calmin les parts, no hauria d’anar més enllà, però en molts casos no ens deixen actuar o impedeixen la nostra feina i aleshores és quan una simple intervenció acaba amb detinguts”, explica Prieto. Segons el representant sindical dels agents, la policia ha de donar exemple i no pot deixar passar una resistència o una injúria contra un agent policial, “perquè has de fer complir la llei i per qüestió d’imatge del cos”, comenta Prieto, que afegeix que l’actuació policial “és sempre proporcionada a l’actuació de l’altra part”. Així, els aldarulls provocats a la festa de Sant Julià, no deixen de ser la punta de l’iceberg d’aquesta manca de respecte que els agents de policia denoten que ve d’anys anteriors i que ara es veu reflectida amb les dades dels delictes.
Aquestes 147 causes contra els agents policials inclouen set casos de refús a sotmetre’s a la prova d’alcoholèmia o tòxics en orina. 

Tipificació del delicte
Els articles 396 i 397 del capítol novè del Codi penal que parla d’atemptats contra els funcionaris i usurpació de funcions públiques, expliquen que “el qui mitjançant violència o intimidació influeixi o tracti d’influir en una autoritat o un funcionari en l’exercici de les seves funcions o d’impedir-ne l’exercici ha de ser castigat amb pena de presó d’un a quatre anys, sense perjudici de la pena que correspongui per les conseqüències derivades del fet”. Al de resistència i desobediència, explica que qui “resisteixi o desobeeixi greument l’autoritat administrativa o judicial o els funcionaris públics quan estiguin exercint legítimament funcions pròpies del seu càrrec, ha de ser castigat amb pena d’arrest o multa fins a 6.000 euros”.
Els delictes contra la funció pública són inclosos en un títol més ampli que es diuen delictes contra l’organització del Principat i que inclouen els delictes contra l’Administració de justícia, que en el darrer any judicial se’n van comptabilitzar 114, més de la meitat corresponen a crebantaments de condemna (58 delictes) i 47 més a l’obstaculització d’execució de resolucions judicials. En aquest sentit, aquests delictes contra la justícia també s’han incrementat més d’un 37%.

delictes
contra
funcionaris
cos de policia
dupliquen
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic