La capital del Pallars Sobirà va acollir ahir la Festa del mondongo amb l’objectiu de recuperar una tradició. L’Associació Gastronòmica La Xicoia es va unir amb els carnissers de Sort per fer un taller-demostració a la plaça del poble i donar a conèixer com es feia antigament el mondongo a les cases de pagès. Ramon Aytés, president de La Xicoia, va dir que l’objectiu de la festa és pedagògic i que la canalla de la zona coneguin les tradicions. Aytés va afegir que és important que els més petits descobreixin el procés d’elaboració de molts dels embotits que mengen i són característics de la comarca, com el facit de Carnaval, el xolís, la secallona o la botifarra.
Els embotits que es van elaborar durant el taller es menjaran dimarts vinent coincidint amb la calderada popular de Carnaval. A la festa els carnissers de Sort van desfer un porc i van anar ensenyant als més petits les peces que surten de l’animal i que mengen de manera habitual. Posteriorment es va ensenyar als escolars com s’elaboren els embotits i quins són els ingredients bàsics. Un cop elaborats, els alumnes van aprendre si els embotits s’han de bullir, deixar assecar o fregir per poder-los menjar.