La Unió Hotelera d’Andorra (UHA) està treballant des de la setmana passada en els protocols concrets per a la futura reobertura de restaurants i establiments hotelers. Així ho ha explicat el seu director, Jordi Pujol, que ha avançat que l’obertura dels hotels es podria situar pels volts de Sant Joan. Sempre, és clar, que l’evolució de l’emergència sanitària causada per la Covid-19 al país i l’obertura de fronteres dels estats veïns i la pròpia evolució de la pandèmia així ho permetin. En tot cas, “abans del 15 de juny, no crec”, ha insistit Pujol. I potser s’haurà d’esperar encara al 29 de juny o l’1 de juliol.  
Pel que fa als restaurants, si bé el document marc és la Guia tècnica per a la reobertura dels establiments de restauració del Govern d’Andorra, des de la UHA s’estan acabant d’adaptar i d’afinar els “temes més concrets”, ha explicat Pujol, com ara els aforaments i les distàncies i l’ús de les mascaretes. Un cop establertes, és el ministeri de Salut qui ha d’acabar de donar el vistiplau a les mesures que es proposin. L’important és que es pugui obrir amb garanties l’1 o el 2 de juny. “No són dates fixes”, ha matisat, però si tot està llest els locals de restauració  podrien obrir. 
De fet, els bars i restaurants s’estan començant a preparar per poder obrir tan bon punt ho puguin fer. Així, hi ha alguns que han aprofitat per sanejar l’interior dels locals amb una bona desinfecció i pintura. Per tal de garantir els dos metres de separació entre les taules, alguns han acudit a solucions enginyoses, com ara aprofitar les taules plegables que no han pogut posar per fer de separadors físics entre unes i altres. 
La guia sanitària dels restaurants serveix també per a hotels quant als bufets i restaurants, “però les mesures concretes són més complicades de fer perquè hi ha més espais i més treballadors”, ha declarat el director de la UHA, sobretot pel que fa a zones comunes i habitacions. Al seu parer, quasi que s’hauria de fer una guia d’actuació en cadascun dels espais que conformen els hotels. 
Pujol també ha remarcat que s’han de treballar els protocols de neteges i què s’haurà de fer si es dona algun cas de persona amb simptomatologia de Covid o que presenta el virus a l’establiment hoteler. Hi ha un altre aspecte que ha remarcat, és el de les zones d’aigües, perquè encara “no està clar del tot” s’ha de veure l’afectació del virus a les piscines i spas.