Diari digital d'Andorra Bondia
Episodis com ara la torrentada de Bixessarri són l’expressió dels efectes que provoca el canvi climàtic.
Episodis com ara la torrentada de Bixessarri són l’expressió dels efectes que provoca el canvi climàtic.

Els experts auguren un augment dels episodis climàtics extrems al país


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

L’afectació de les conseqüències del canvi climàtic al país es deixarà notar amb el creixement d’episodis climatològics més extrems i que cada vegada sovintejaran més. Ho afirma el coordinador de ciències biològiques d’Andorra Recerca+Innovació, Benjamin Komac. Així, les torrentades a Bixessarri i les tempestes acompanyades de pedra i de vents forts que s’han anat produint aquest estiu són manifestacions d’aquest canvi climàtic que posen en evidència que Andorra no se n’escapa. 

I és que l’augment de la temperatura del planeta per les emissions de gasos preocupa, i molt, per les conseqüències negatives que pot tenir en els diferents ecosistemes i en nosaltres mateixos, assegura Komac, ja que el temps de recuperació cada vegada serà més curt, amb tot el que això comporta d’impossibilitat d’adaptació per part de les diferents espècies.“No tens temps de recuperar-te d’un d’aquests episodis extrems que ja en ve un altre, com ara inundacions, o un incendi i després més inundacions”, manifesta. Així, si abans la temperatura mitjana havia crescut un grau durant 1.000 anys, ara es calcula que a finals de segle ja n’haurà augmentat fins a tres, segons l’estudi publicat dilluns pel Grup intergovernamental d’experts pel canvi climàtic de les Nacions Unides. Un creixement que es podria reduir a la meitat si s’acomplís l’Acord de París per limitar les emissions de CO2. “Això és molt”, exclama Komac. En el cas d’Andorra, considera que la vegetació serà un d’aquests ecosistemes que més se’n ressentirà. 

És clar que Andorra pot treballar més la prevenció, per exemple, i pot promoure i donar suport a les iniciatives que vagin encaminades a la reducció de les emissions, però Komac vol deixar clar que cal “una acció a nivell mundial”, perquè tot i que siguem un país eminentment verd, si estem envoltats d’altres països on les emissions són enormes, només amb les nostres actuacions no les podrem aturar. Així que les decisions polítiques s’han de prendre mundialment. 
I ara per ara, encara que pugui semblar paradoxal, fins que no arribi una catàstrofe, potser de la magnitud de les que s’estan produint a Grècia i Turquia, amb els incendis o a Alemanya i Bèlgica amb les darreres inundacions, sembla que no s’impulsarà l’actuació decidida dels estats per mirar de revertir o si més no frenar aquesta situació, fa notar aquest expert.

“Li passa al veí, no a mi” 
Precisament, el portaveu del moviment Fridays For Future, Mateu Bracque, coincideix a afirmar que hauria de passar alguna cosa que afectés les nostres vides per adonar-nos que cal revertir la situació. “Li passa al veí i no és a mi, i si no és a mi no me’n preocupo”, declara. Així mateix, considera que la qüestió fonamental és que els estats es mouen pels diners i l’economia, de manera que “no reaccionaran fins que no afecti l’economia del país”. I és per això que denuncia que “si no ens toca directament a nosaltres continuarem mirant cap a una altra banda i dient que el canvi climàtic no existeix i que podem continuar traient petroli com vulguem”.

Bracque també expressa que si no volem acceptar que el canvi climàtic és un fet humà és perquè això suposaria un canvi de costums, de les nostres maneres de fer i de viure.  “I fa por”, remarca. En aquest sentit, creu que el que fem és evitar mirar els problemes cara a cara i estem refusant veure que el canvi climàtic és una qüestió humana per molt que ho neguem.

Seguint la filosofia del seu moviment, “tota acció té un impacte i tota acció és important, ja sigui a nivell de casa com d’Estat”. Així, opina que és tan important reduir els residus a casa i a escala local com que els governs actuïn i prenguin decisions que no només  tinguin un impacte d’aquí al 2025, sinó que siguin “més concretes, reals i ràpides”. En aquest sentit, referma que des de Friday For Future continuaran fent accions de sensibilització com ara la recollida de deixalles a les muntanyes, “i no només de protesta contra el Govern, que també està bé”. 

Avui mateix estaran en una de les paradetes habilitades a Escaldes amb motiu de la festa del Dia mundial de la joventut.

experts
episodis climàtics extrems
país

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte