Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover.
El ministre portaveu, Eric Jover.

Els funcionaris cobraran les hores extres com ordinàries durant la crisi


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA

El Govern ha aprovat unes mesures excepcionals arran de la situació d’emergència sanitària per la Covid-19 que tenen per objectiu flexibilitzar les condicions laborals i afavorir el teletreball entre el personal de l’administració general i el cos especial de la carrera diplomàtica. Amb l’aplicació d’aquestes accions, els treballadors públics passaran a cobrar les hores extres com a hores ordinàries. A més, aquestes hores extraordinàries (ja sigui les realitzades en un passat o les que es facin en un futur) no es remuneraran sinó que tan sols es compensaran per altres hores. Quedaran exempts d’aquesta mesura el personal sanitari i social, tenint en compte que s’afronta a uns riscos afegits.

A banda, el decret que recull aquestes disposicions flexibilitza els horaris i dota d’un marc legal per a l’ús del teletreball. També permet que els treballadors públics es puguin destinar a tasques diferents a les que realitzen normalment (com ara l’atenció del telèfon 188, la resolució dels crèdits tous o el reforç al telèfon 180). Així mateix el text desenvolupa mecanismes per controlar la feina del personal, tenint en compte que els que treballen des de casa no fitxaran. A l’últim, s’apliquen les mateixes mesures que al sector privat pel que fa a la compensació de les hores de treball de les persones que no poden fer teletreball (utilitzant primer les hores extres realitzades en un passat, tot seguit les que es facin a partir d’ara i si fos necessari es modificarien les vacances) i permetent als pares i mares suspendre l’activitat per atendre els fills menors de 14 anys o d’altres persones a càrrec. En relació a les persones que per raons de salut són sensibles al coronavirus i que no poden fer teletreball, el Govern assumirà el 100% del salari. 

El ministre portaveu, Eric Jover, ha explicat que les mesures s’han treballat amb la comissió del personal i això ha permès recollir les aportacions d’aquest.

Per altra banda, el Govern ha informat que les donacions al fons solidari ja pugen a 1,3 milions d’euros (l’Associació d’importadors i distribuïdors de carburants ha donat 10.000 euros i els Castellers d’Andorra 1.000 euros més) mentre que les donacions a través dels SMS al 828 suposen més de 40.000 euros.

Preguntat sobre la demanda del PS d’aplicar per llei una moratòria de les hipoteques, Jover s’ha limitat a assenyalar que ja hi ha el programa de crèdits tous a tipus zero que permet el refinançament de préstecs. 

El Govern tampoc preveu donar resposta a les reiterades demandes del comerç per poder vendre a través d’internet productes que no siguin de primera necessitat (quan sí que ho poden fer empreses estrangeres). Jover ha remarcat que la prioritat és la millora de la situació sanitària que promoure l’activitat econòmica.

A l’últim ha afegit que l’executiu segueix treballant per trobar nous vols per transportar temporers fins als seus països d’origen.

 

coronavirus
funcionaris
Funció Pública
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic