Diari digital d'Andorra Bondia
Un hotel.
Un hotel.

Els hotelers alerten que les mesures són insuficients i proposen reduir els salaris


Escrit per: 
Redacció

La Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Autèntics Hotels d’Andorra (AHA) i l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) consideren que les mesures aprovades pel Govern són positives però no suficients per garantir el futur del sector. És per això que proposen d’altres accions per poder mantenir els llocs de treball. Una d’aquestes és repartir la càrrega de les nòmines. En concret, les patronals plantegen reduir els salaris en un determinat percentatge i que sigui el Govern que faci una aportació a fons perdut per pagar-ne una altra part. 
Tenint en compte que això suposaria una reducció dels ingressos dels treballadors, les entitats consideren que s’hauria de decretar una reducció del preu del lloguer dels habitatges perquè els assalariats “no es vegin abocats a la pobresa per la reducció de salaris”. En aquest sentit, les patronals adverteixen que “si no actuem en aquesta línia, la gran majoria dels empresaris es veuran abocats a la reducció de les plantilles a la mínima expressió i a plantejar la recuperació de l'activitat econòmica per a l'hivern següent en el millor dels casos”.
Així mateix, l’UHA, l’AHA i l’AEAT proposen que els bancs andorrans estiguin obligats a donar una carència de capital en els préstecs hipotecaris (tant d’assalariats com d’empresaris), permetent pagar només els interessos durant el pròxim any. Aquesta mesura, diuen, descarregaria en un gran volum la partida de préstecs del Govern i els bancs cobrarien igualment ja que només s’allargaria un any el termini.
A l’últim, plantegen que la moratòria en els preus dels lloguers a les empreses s'hauria de mantenir no només durant la crisi sanitària, sinó que hauria de perdurar en el temps. De fet, proposen allargar-ho fins que els establiments tinguin de nou un mínim d'ingressos. De la mateixa manera demanen que el Govern assumeixi el pagament de la part empresarial de la CASS durant aquest mateix període.
Les patronals vaticinen que els efectes econòmics pel sector turístic no acabaran en el període que durin les mesures de restricció de moviments per la crisi sanitària, sinó que “s'allargaran molt més en el temps”. Exposen que la recuperació serà lenta i que molt probablement alguns establiments no podran recuperar la seva activitat fins al proper hivern. És per aquest motiu que diuen que haver de mantenir l'estructura actual de plantilles amb les mesures proposades pel Govern és “del tot inviable”. D’aquesta manera afirmen que l’objectiu de tots ha de ser poder recuperar l'activitat en el mínim de temps possible i, sobretot, assegurar el pagament de les nòmines de tots els assalariats. Amb tot, apunten que “amb les mesures recollides en la Llei òmnibus, aquest últim serà un objectiu difícil d'assolir”. Les associacions expliquen que molts establiments hotelers i de restauració tenen ja en aquest moment serioses dificultats per garantir els salaris d'aquest mateix mes i afegeixen que pràcticament la totalitat d'ells les tindran el mes vinent. Així mateix adverteixen que pels empresaris hotelers (que tenen una “dimensió petita i escassos recursos”), l'endeutament no és la solució al problema.
Les patronals exposen que sense les mesures que proposen, en els pròxims dies o setmanes, la majoria d'establiments (hotels, restaurants o càmpings) es poden veure obligats a tancar els negocis. Recorden que un nombre elevat d’establiments només treballa durant l’hivern i que aquest any la temporada s’ha vist reduïda. Al mateix temps expliquen que aquest sector compta amb 35.000 llits i amb més de 5.000 assalariats, el que es pot traduir mensualment en més de 8 milions d'euros només en nòmines.
A l’últim, demanen al Govern participar en les taules de treball per trobar una solució equitativa.

 

coronavirus
hotel

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte