El projecte Felis, que s’ha portat a terme durant els últims mesos per a la identificació i protecció del gat fer a la Vall del Madriu, ha tingut uns resultats que es poden considerar com a “satisfactoris”.

Així ho va dir ahir el biòleg encarregat del projecte, Marc Mossol, segons el qual la iniciativa ha permès constatar que hi ha almenys un exemplar de gat fer en aquesta zona. Es tracta, tal com ja es va donar a conèixer el passat mes de març, d’una femella que es troba en bones condicions. Les anàlisis genètiques de la sang de l’animal indiquen que pertany a aquesta espècie i que no hi ha hibridació amb el gat domèstic.
En base a l’extensió total de la vall del Madriu, i tenint en compte l’espai que sol ocupar un gat salvatge, hi podria haver a tota la vall dos o tres exemplars de la mateixa espècie. “No trobem que s’hagi de fer una repoblació amb aquest animal en haver-se comprovat la seva presència a la zona”, va manifestar Mossoll. Els detalls de la que ha estat la primera part del projecte seran ara estudiats per entitats amb més experiència sobre aquesta espècie, que són les que determinaran si cal reforçar-ne la presència.
 El que està pràcticament garantit és la continuïtat de la iniciativa, que s’ha portat a terme durant l’últim any entre l’entitat filantròpica Bomosa i el departament de Patrimoni Natural del ministeri de Medi Ambient, però en tot cas serà en un nou espai. Aquesta vegada s’elegirà un indret més assolellat, perquè és on més se sol situar aquesta espècie, i més proper al nucli urbà, per valorar la relació del gat fer amb els gats domèstics, segons el director del projecte, Jordi Enrique. Precisament una de les sorpreses que hi ha hagut és que en el treball de tots aquests mesos no s’ha trobat cap gat domèstic, contràriament al que es preveia. El projecte Felis ha fet possible també determinar les espècies de la fauna salvatge habituals en aquest indret, una cosa que es desconeixia fins ara. Les trampes que es pujaven en cavalls i s’anaven col·locant cada matí –i que comptaven habitualment amb sardines i peixos com a esquer– van permetre capturar un parell de fagines, una quinzena de martes i un teixó. A la presentació dels resultats del projecte hi va ser present el titular de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, que va destacar la importància que hi hagi accions conjuntes entre el sector públic i el privat amb l’objectiu de protegir la fauna salvatge del país. Bomosa va destinar 37.000 euros a aquesta acció i es preveu que l’any vinent hi aporti uns 18.000 euros.