Diari digital d'Andorra Bondia
El col·lectiu reclama més infermers per habitants com marca l’OMS.
El col·lectiu reclama més infermers per habitants com marca l’OMS.

Els infermers demanaran al ministre que els augmenti el sou un 30% més


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers d’Andorra (COIA) espera que es compleixin els 100 dies de gràcia del nou Govern per demanar-li al ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, les reivindicacions del col·lectiu, centrades sobretot en l’aprovació de la llei que regula la professió. El president del COIA, David Cusidó, considera que l’aprovació d’aquesta llei “ha de ser prioritària perquè és el text que regularà les nostres competències i les definirà exactament”, va comentar. En la nova normativa es fixaran les condicions laborals, entre les quals el sou, que Cusidó considera que s’ha de millorar, perquè el sou mitjà d’un infermer del sistema sanitari públic està al voltant dels 2.000 euros, i des del COIA volen que s’incrementi un 30%, va avançar. 

De fet, Cusidó reconeix que el sou mitjà dels infermers al Principat és molt similar al de les regions veïnes, però remarca que el nivell de vida d’Andorra “és molt més car, i per això volem que ens l’augmentin, però també perquè estem parlant d’unes responsabilitats que són molt importants, com pot ser, entre d’altres, l’administració de medicaments, ja que aquests poden afectar el sistema nerviós o respiratori del pacient amb tot el que això pot comportar”, va il·lustrar Cusidó.
Des del COIA es recorda que la ràtio d’Andorra pel que fa al nombre d’infermers per població està per sota de la recomanada per l’Organització Mundial de la Salut. Segons Cusidó, si l’OMS fixa que hi hagi nou infermers per cada 1.000 habitants, “a Andorra hi ha 6 infermers per cada 1.000 habitants, això significa que caldrien entre 100 i 150 professionals més al país”, va dir. 
Per altra banda, reivindiquen la llei de la professió per posar fi a les disfuncions en el sistema sanitari i d’aquesta manera quedin ben delimitades les competències, perquè per exemple “hi ha certs actes, com les extraccions de sang i l’administració de medicació, que les fem els infermers, però també els tècnics de laboratori, que no ho haurien de fer perquè amb una extracció de sang hi pot haver alguna complicació i aleshores el tècnic de laboratori no té per què saber què fer”, va dir Cusidó.
El representant del col·lectiu d’infermers i infermeres espera que després dels 100 dies de gràcia del nou Govern, el ministre reprengui el text de la professió d’infermeria, “tal com van prometre tots els partits polítics en el seu moment”, va manifestar Cusidó. 

 

infermers
demanar
ministre
sou
30%
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic