Obrir el mercat de les telecomunicacions al sector privat, abaratir el roaming en les trucades i a internet, oferir wi-fi gratuït a tot el país i moltes altres idees són les que es comenten últimament, tant entre els guanyadors del premi Innovadors com entre empresaris ja establerts al país i fins i tot entre experts de fora.

Aquestes vies s’estan tractant en el marc de la iniciativa Actua al clúster de les telecomunicacions, i els innovadors comenten que “Andorra Telecom és conscient que cal fer canvis, però cal que els facin aviat”.
Tres empresaris amb la ferma intenció d’establir-se a Andorra ja pateixen aquest fre per al seu negoci, i per això consideren necessari que els canvis es facin aviat.
BEaClient és un projecte que té per objectiu millorar l’experiència comercial dels visitants a Andorra. Ofereixen una aplicació mòbil que a partir de les dades dels clients permet que els comerços els facin ofertes personalitzades, no només per incrementar les vendes sinó també perquè se sentin més ben atesos i fidelitzar així clients.
El projecte ja està en marxa en un centre comercial de Platja d’Aro i per poder-lo aplicar a Andorra s’han posat en contacte amb alguns comerços i amb Andorra Turisme. El principal fre d’aquesta idea, però, és el fet que per poder accedir a aquesta aplicació caldrà internet al mòbil, i actualment per als turistes és molt car.
Amb aquest mateix problema es troben els empresaris d’Opendestination, que ofereixen una aplicació que ja han comercialitzat a Suïssa i que ara volen adaptar a Andorra Turisme i als dominis esquiables que es decideixin a contractar-ho. Es tracta d’una aplicació dirigida especialment als esquiadors o turistes de muntanya, per oferir-los tots els serveis de la destinació i alhora obtenir dades dels visitants que puguin ajudar a enfocar millor l’oferta comercial, hotelera i turística.
Perquè els visitants es connectin a través de l’aplicació, la barrera dels preus d’internet en itinerància també és important, però els empresaris confien que si les estacions d’esquí ofereixen wi-fi gratuït a tot el seu domini això els ajudi. Tot i això, també confien que hi hagi una millora en el servei d’Andorra Telecom.
En el cas d’IntegralNT, l’ús de les noves tecnologies és molt diferent, però també són necessàries per al seu desenvolupament. Es tracta d’un sistema per a l’optimització de la recollida de residus. Amb una plataforma que ja han desenvolupat es permetria a les empreses de recollida controlar millor les hores en què els usuaris llencen els residus, les zones on hi ha més acumulació, on poden sobrar contenidors, on hi ha més trànsit i és més molest que passi el camió a certes hores, i d’altres informacions que poden contribuir a la millora del servei. A més, el sistema preveu que els usuaris puguin interactuar i fer les seves aportacions sobre les impressions del servei que reben. En aquest cas és necessari un bon servei de telecomunicacions, ja que n’hauran de fer ús.
L’estat de les tecnologies a Andorra, però, no és un fre per al projecte dels joves emprenedors de My Rocket Seat, que precisament assenyalen les bones connexions d’Andorra com a atractiu per al seu projecte i també consideren que és un bon lloc per contractar professionals relacionats amb aquest sector. El projecte consisteix en una plataforma virtual de distribució de bitllets d’avió de les aerolínies, tenint en compte que gairebé sempre han d’enlairar els avions amb un 20% de seients buits.

800.000 euros d’inversió
En general, els guanyadors d’aquest programa Innovadors són petits empresaris amb projectes que tenen unes inversions limitades, ja que estan relacionats amb les noves tecnologies i no requereixen grans infraestructures. Entre aquestes quatre empreses que s’instal·laran a Andorra es preveuen unes inversions al voltant de 800.000 euros, i si tot va segons el previst es generarien una cinquantena de llocs de treball, la majoria relacionats amb l’administració i la informàtica.