Joaquim Borrell i Gilbert Cousteaux van prendre possessió ahir del càrrec d’inspectors de l’administració de justícia, un nou servei que ha de permetre determinar què funciona bé i què cal millorar en els òrgans judicials. D’aquesta anàlisi en sorgiran recomanacions que han de permetre corregir disfuncions, que poden fer referència a l’endarreriment, la manca de personal o de mitjans materials, la situació dels edificis, l’atenció al ciutadà, els serveis auxiliars que té la justícia o els sistemes de comunicació. Segons va exposar Cousteaux, la durada raonable serà una qüestió prioritària. “El primer que farem serà determinar si els procediments no pateixen retards injustificats. Veure per què el procediment és antic i què caldria fer perquè fos jutjat més ràpidament.”
A més, els inspectors treballaran per detectar les “bondats” del sistema. Es tracta d’analitzar les bones pràctiques d’un gabinet i veure per què no són generalitzades a la resta. També brindarà informació objectiva sobre l’activitat dels magistrats, que serà d’ajuda a l’hora de renovar el nomenament de batlles.
El treball dels inspectors es desenvoluparà segons un pla elaborat pel Consell Superior de la Justícia i es basa en l’anàlisi d’estadístiques dels diferents òrgans i, a partir d’aquí, formular preguntes per obtenir aclariments dels aspectes que s’hagin observat. La intenció dels inspectors és traslladar-se al Principat almenys quatre cops l’any per trobar-se amb membres de l’administració de justícia i la resta del temps treballaran a distància. El nomenament és per tres anys renovables. Aquest aspecte va ser destacat per Borrell, ja que demostra la voluntat del legislador de donar un període suficient que en garanteix la independència.   
Cousteaux va deixar clar que la prioritat del servei d’inspecció és ajudar els òrgans judicials més que no pas sancionar. Així, va indicar que a França hi ha procediments disciplinaris contra magistrats, però són una minoria. L’inspector sí que va remarcar la importància que la justícia apliqui les recomanacions, i per això es farà un seguiment cada sis mesos.