L’habitatge i els salaris són dues de les principals preocupacions dels joves del país, segons recull l’informe de la joventut d’Andorra que es va presentar ahir i que inclou un total de 245 propostes. Així, un 50,7% dels joves demanen la millora de les condicions salarials, i un 54,7% que el Govern reguli el preu del lloguer de l’habitatge. També proposen que el transport públic sigui més assequible (45,2%), que s’organitzin més jornades per netejar les zones rurals i augmentar la consciència mediambiental (47,8%), que hi hagi més espais per córrer i més zones verdes on puguin fer esport (63,7%) i que es potenciïn les eines de prevenció i atenció per l’assetjament escolar (39,2%). 
La realització d’aquest informe s’ha fet a través d’un procés participatiu, Moviment Jove, que ha durat prop d’un any i en el qual han participat 1.371 joves, de manera presencial i digitalment, i 61 agents, professionals i experts de l’àmbit de la joventut. Les propostes s’han distribuït en sis àrees, segons va explicar la directora tècnica de Marquet AAD, Blanca Treig: mobilitat, habitatge, educació, ocupació, lleure i oci, i participació. 
En la presentació de l’estudi, la cònsol major d’Andorra la Vella i presidenta de l’associació Carnet jove d’Andorra, Conxita Marsol, va declarar que era una “necessitat” fer-lo i que la voluntat és donar resposta a les demandes dels joves. Per la seva banda, el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va assenyalar que l’informe “és un document molt representatiu de les seves inquietuds i serà una eina molt útil per elaborar polítiques de joventut”. Unes polítiques que no només han de tenir com a destinataris els joves, sinó que “les han de planificar els propis joves”, va remarcar. En aquest sentit, es va referir al treball que ja s’està fent per dotar el consell nacional de joves i els dels comuns d’un reglament de funcionament per “empoderar els joves perquè  participin en aquelles polítiques que els afecten”.
La comissió assessora del projecte formada per representants del Govern, dels comuns, del Carnet Jove, del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra, del Centre de recerca sociològica (CRES), i de l’agència Market AAD fa unes recomanacions perquè les administracions implicades puguin donar continuïtat al projecte. Així, diu que cal explicar als joves quins seran els pròxims passos perquè això ajudarà a demostrar el compromís institucional envers l’àmbit de la joventut, ja que s’ha detectat cert “escepticisme” entre els joves respecte a la voluntat política en matèria de joventut al país. També demana  incloure una enquesta nacional de joventut al Pla d’estadística per disposar d’un coneixement objectiu i actualitzat del jovent.