Els llogaters queden protegits en aquells casos que canviï la propietat durant la vigència del contracte de lloguer o de les pròrrogues forçoses. Que l’habitatge canviï de propietaris “no comporta l’extinció del contracte d’arrendament i el comprador se subroga en els drets i deures de l’anterior propietari”. Així es recull en el redactat final del projecte de llei d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendaments d’habitatge que la comissió legislativa d’Economia va tancar dimarts i que estarà disponible per al ple del Consell General que s’ha de celebrar dimarts vinent. És gràcies a una esmena presentada pel grup parlamentari d’Andorra Endavant que finalment s’afegeix un apartat 5 a l’article 2 preveient aquest extrem.

Els canvis que ha experimentat el text en el seu pas per la comissió d’Economia són pronunciats. El primer és que tots els contractes de lloguer tindran una vigència mínima de fins al 2027. Això és perquè es preveuen pròrrogues de tres anys per als contractes signats durant l’any 2019 o amb anterioritat. Per als contractes formalitzats amb posterioritat, se sumen pròrrogues al seu venciment que el traslladen al 2027. És a dir, es preveu una pròrroga de dos anys a aplicar al venciment dels contractes formalitzats durant el 2020 (tenint en compte que els contractes tenen una vigència per cinc anys, el venciment seria el 2025 i amb la pròrroga de dos anys s’allargaria fins al 2027), i d’un any per als formalitzats el 2021 (que vencerien el 2026, i amb un any de pròrroga s’arriba també al 2027).

Una altra modificació fa referència als increments de preus permesos. Amb el text esmenat, només podran actualitzar-se les rendes dels contractes formalitzats el 2019 o abans i que tinguin un preu inferior als 8 euros per metre quadrat. La resta de contractes (els formalitzats a partir del 2020) només podran revisar la renda si així està previst en el contracte i amb l’IPC. Pel que fa als contractes dels 2019 o anteriors, podran actualitzar la renda amb un increment de com a màxim un 4% suplementari a l’IPC amb el qual es tanqui l’any si el preu del metre quadrat és inferior a 6 euros; si tenen un preu d’entre 6 i 7 euros el metre quadrat només podran aplicar l’IPC; els que tenen un preu d’entre 7 i 8 euros només podran incrementar la renda en un 4% com a màxim; i els que tinguin preus superiors hauran de quedar congelats.

Aquests increments de preus s’hauran de notificar fefaentment amb un termini mínim d’un mes abans que finalitzi el contracte i a l’hora de determinar el preu del metre quadrat “s’ha de tenir en compte únicament el preu de l’habitatge i resten exclosos del còmput únicament el preu de les places d’aparcament i dels trasters”.

D’altra banda, el nou text recull alguns dels acords adoptats en el marc del debat monogràfic celebrat dijous passat, com que en el termini de 18 mesos es reguli la creació d’un registre de la propietat o l’increment fins als 50 euros el metre quadrat l’impost per als pisos buits, entre d’altres canvis.
 

Parc públic d’habitatge
En un altre ordre de coses, el Govern ha ampliat el termini per poder rebre ofertes per optar a la rehabilitació dels edificis que ha adquirit per fer-hi habitatge públic a preu assequible. Si el termini s’acabava l’1 de desembre, les empreses que vulguin concórrer tenen ara dues setmanes més i conclou el 15 de desembre a les 17 hores.

Així es va publicar al BOPA ahir amb sis edictes diferents, un per cada edifici (el del carrer Doctor Palau i el de l’avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià, l’antic hotel Hermes d’Encamp, l’edifici Pellicer de Canillo, Ribasol d’Arinsal i el de Roureda de Sansa a la capital).

Segons va explicar la ministra titular de la cartera d’Habitatge, Conxita Marsol, aquesta pròrroga es va pactar amb els contractistes malgrat que encara demanaven més marge. En aquest sentit, Marsol va apuntar que “l’important” és poder adjudicar els treballs de rehabilitació aquest mateix any, a finals de desembre.