Diari digital d'Andorra Bondia
La CASS i el COMA fa mesos que negocien un nou conveni marc.
La CASS i el COMA fa mesos que negocien un nou conveni marc.

Els metges veuen una predisposició “correcta” de la CASS pel conveni


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El Col·legi de Metges (COMA) confia d’arribar a bon port en les negociacions amb la CASS per poder tancar un nou conveni marc després de denunciar l’actual. La predisposició de la parapública asseguren que és “correcta”, però tot i així no amaguen que per assolir un acord caldrà “més temps del que ens hauria agradat”, si bé la majoria de descords són tècnics i per qüestions semàntiques. A banda de les tarifes, és clar.

El vocal del col·legi, Albert Dorca, ha explicat al BonDia que després de denunciar el conveni vigent, els metges es van tancar durant tres mesos per repassar-lo i mirar “com actualitzar-lo als temps moderns, com treure coses que no tenien sentit en el moment actual perquè no eren importants i com podíem introduir-ne d’altres que eren molt importants”. En aquest sentit van preveure la inclusió de les visites no presencials o la mecànica i funcionament de la via preferent, que malgrat que es contempla, en el moment de tancar-se el conveni tot just s’acabava d’introduir i es considera que s’hi poden fer millores.

Un cop fet aquest treball, des del COMA es va entregar un document amb un nou conveni redactat “amb la intenció d’haver guanyat temps i agafar-lo de base i modificar-lo”. La proposta, però, no es va rebre tan bé com esperàven “i hem hagut de retrocedir unes quantes caselles”, per tant, “estem repetint aquest procés des de les oficines de la CASS”. D’aquí que “malgrat que la predisposició sigui correcta, ens portarà més temps del que ens hauria agradat”.

Tot i així es va mostrar convençut que “arribarem a bon port perquè les dues parts, al final, tenim clar que som dos actors que anem de la mà en aquest sistema sanitari, ens agradi més o menys”. Des del seu punt de vista, “la CASS sense metges és un edifici administratiu i els metges sense una cobertura pública per als nostres pacients no podríem atendre la majoria de la manera que toca”.

Segons Dorca, els esculls més importants se centren en “canvis semàntics o maneres de redactar conceptes” que, admet, per a la població general poden veure’s com a nimietats, però que per al col·lectiu són importants i fan referència a aspectes tècnics. “Nosaltres creiem que són importants i per a la CASS també ho deuen ser perquè tampoc dona el braç a tòrcer”, reconeix.

L’altre obstacle, per ara, és l’actualització de les tarifes. Després de 14 anys sense tocar-les, consideren que ha arribat el moment d’incrementar-les, però no revela quina és la petició exacta. Adverteix que és necessari, això sí, perquè falten metges i entre unes tarifes baixes i l’augment del cost de la vida “hem deixat de ser atractius per venir a treballar”.

Eleccions
El fet que la negociació es doni, també, a les portes d’unes eleccions, pot fer pensar a més d’un que es pot utilitzar com a arma electoral. Però el vocal del col·legi deixa clar que “nosaltres mai ho hem plantejat en clau electoralista”, tot i admetre que “pot ser que ningú s’ho cregui”. Així, recorda que el 2021 ja es volia tancar el conveni però l’arribada de la sisena onada de la Covid ho va impedir. “Quan ha arribat el moment que hem tingut marge per fer coses, ho hem fet. Que hi ha eleccions? Mala sort”, diu.

COMA
Col·legi de Metges
metges
cass
Comentaris: 1

Comentaris

Lo que es una vergüenza es bajar un señor a Barcelona con la ambulancia para que le pongan tres gotas y subirlo a su domicilio por no haber oftalmólogo de guardia eso sí es que una vergüenza país tercer mundista señores de la cass que todos pagamos por esas ambulancias para tres gotas en el ojo verguenzaaaaaaaaaaaa

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic