Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la trobada de la RIOCC al Centre de Congressos, ahir al matí.
Un moment de la trobada de la RIOCC al Centre de Congressos, ahir al matí.

Els països iberoamericans reforçaran la lluita contra el canvi climàtic


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: Jonathan Gil

La trobada anual de la Xarxa Iberoamericana d’Oficines del Canvi Climàtic (RIOCC) que se celebra a Andorra va arrencar ahir posant en relleu el potencial de la regió per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. També es va abordar la importància d’establir aliances entre els diferents estats per incidir en aquesta lluita i la rellevància que s’està donant a la temàtica mediambiental sota el paraigua d’Andorra, com a responsable de l’organització de la Cimera de caps d’Estat i de govern iberoamericans que se celebrarà l’any que ve i la Secretaria Pro Tempore que ostenta durant aquests dos anys.

D’aquesta manera, el subdirector de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic, Eduardo González, va posar en relleu que en aquesta trobada de la RIOCC s’abordi l’adaptació als efectes del canvi climàtic i el paper dels centres d’investigació en aquesta lluita. Al seu torn, el director de Plantejament, Coordinació, Evolució i Seguiment de la Secretaria General Iberoamericana, Ignacio Uriarte, va remarcar que Andorra ha aconseguit introduir el debat sobre la qüestió mediambiental en l’agenda iberoamericana, més concretament en el pla d’acció per als pròxims quatre anys. 
La voluntat d’Andorra de “reforçar la temàtica mediambiental” en el marc de la cimera ha estat l’eix de la intervenció de l’ambaixador d’Andorra per a aquesta cita, Jaume Gaytan. Així, va destacar que el lema escollit sigui Innovació per al desenvolupament sostenible incidint, precisament, en aquesta vessant de veure la innovació “al servei de la sostenibilitat” i aquest darrer terme entès des d’un punt de vista “social, econòmic i mediambiental”. La intenció, va emfasitzar, és “impulsar la innovació a Iberoamèrica i posar-la al servei dels objectius de desenvolupament sostenible”. També va fer una crida als països iberoamericans a “comprometre’s conjuntament en mesures de mitigació” per combatre el canvi climàtic i la importància de les aliances entre països.

La trobada va començar amb la intervenció del director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, que va reivindicar el compromís d’Andorra amb l’acció climàtica i va detallar les accions dutes a terme per lluitar contra el canvi climàtic. Entre les mesures, va esmentar el fet que arran de la iniciativa dels joves de Fridays for Future s’hagi impulsat els passos per a la declaració d’emergència climàtica. Al seu torn, el secretari d’Estat de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, va detallar els cent reptes que Andorra impulsarà en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible fins al 2023, entre els quals el pla d’economia circular l’impuls a la llei de transició energètica o al pla sectorial d’infraestructures energètiques.

La jornada va continuar amb un debat sobre la tasca que duen a terme els observatoris i centres d’investigació en ecosistemes concrets com Panamà o Paraguai, i la feina que duu a terme l’Observatori Iberoamericà de Desenvolupament Sostenible i Canvi Climàtic de la Ràbida. També es van compartir diferents experiències de l’efecte del canvi climàtic en zones de muntanya. Per això, el director del Cenma, Ramon Copons, va presentar la Xarxa Ibèrica d’Investigació de muntanya on participa Andorra.

països
iberoamericans
lluita
canvi
climàtic
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic