La classificació del tabac, que va començar ahir, va permetre constatar una millora de la qualitat de la collita respecte a la de l’any passat. Des de primera hora del matí i durant tot el dia, prop d’una vintena de persones treballen a la Borda Mateu per classificar uns 25.000 quilograms de tabac diaris, i així durant deu dies fins a arribar als 250.000 quilos que s’han recollit enguany.
Segons va apuntar el classificador de tabac Toni Servat, en la primera jornada de treball les categories més freqüents van ser la primera i la segona, ja que els primers farcells a ser classificats són els de les parròquies baixes, que són els que tenen una millor qualitat.
En aquest sentit, Servat va indicar que la meteorologia ha afavorit la qualitat del tabac, ja que no hi ha hagut pedregades, i per això sobretot a les parròquies baixes s’ha aconseguit millorar la qualitat de la collita.
En el procés de classificació, la vintena de treballadors tenen una funció molt concreta. Uns descarreguen els farcells de tabac i els van passant a la sala de classificació, on uns altres n’extreuen fulles del mig, Servat les classifica, un altre treballador diu el pes i dóna la puntuació del farcell i els secretaris recullen les dades per controlar les quantitats i avaluacions que s’han fet.
Hi ha vuit nivells de classificació, i la primera, segona i tercera són les millors. Després, dins del tabac pedregat, es classifica segons si ho està del 10 al 30%, del 40 al 60% o del 60 al 90%, i també hi ha les categories de tabac gelat o groc, tot i que Servat va indicar que d’aquestes no se’n trobarà aquest any.
Els farcells de la parròquia de Sant Julià van ser els primers a ser examinats, i per això les categories que majoritàriament es van adjudicar van ser, sobretot, de primera i segona. La manera de diferenciar una de l’altra és, segons va explicar Servat, que en la primera categoria les fulles són senceres, de color homogeni i més llargues, mentre que en la segona són una mica més curtes i en la tercera tenen variacions de color.
Actualment la classificació del tabac, segons va comentar Servat, es fa de manera molt més ràpida que anys enrere, quan el procediment era anar casa per casa a avaluar els farcells i es trigava prop de dos mesos per poder-la completar.