Diari digital d'Andorra Bondia
Locals comercials per a llogar.
Locals comercials per a llogar.

Els propietaris esperaven una carència dels préstecs mentre duri la suspensió dels lloguers


Escrit per: 
M.S.C.

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) assumeix amb resignació les mesures adoptades pel Govern a través de l’anomenada llei òmnibus per donar resposta a l’actual situació de crisi sanitària. Amb tot, l’entitat esperava que la decisió de rebaixar el preu del lloguer de les empreses hagués anat acompanyada de mesures addicionals “que permetessin traslladar part de l’esforç a d’altres sectors”, segons va detallar el seu president, Pascual Gracia. En aquest sentit va relatar que al sector immobiliari hi ha un volum important de propietaris que tenen part de l’immoble hipotecat. És per això que consideren que s’hauria pogut oferir a aquestes persones una carència del deute per tal de no haver de fer efectiu el pagament del préstec mentre duri la rebaixa dels preus dels lloguers dels locals.

Gracia va posar en relleu que els propietaris que han de fer front a una hipoteca no són una excepció, sobretot en el cas dels immobles de recent construcció (és a dir dels que tenen entre 10 o 15 anys). De fet, l’APBI argumenta que aplicar una condonació de la renda als empresaris que tenen el negoci tancat durant la crisi és poc discutible. És en la resta de casos en què l’associació hauria volgut trobar aquesta mesura addicional perquè l’impacte en el sector hagués estat menor. 
Els propietaris de béns immobles asseguren que la rebaixa dels preus dels lloguers per als empresaris dictada pel Govern tindrà “un impacte molt important” per al sector. En tot cas, Gracia afegeix que “som conscients que la situació requereix mesures excepcionals”, que  “no es pot negar la realitat” i que “tots hem de fer un esforç”. És per això que el sector ja esperava que el Govern prendria mesures d’aquest tipus, tot i que a inicis de la setmana passada l’entitat va proposar acords entre propietaris i llogaters per tal de trobar una solució adequada a cada cas. Així, remarca que no és el mateix una botiga de moda que una farmàcia, encara que aquesta facturi menys amb l’actual context. Aquesta opció, però, tot i ser la ideal és poc factible, va dir.
Per Gracia, caldrà esperar veure la durada d’aquesta situació excepcional per estimar-ne l’afectació. En aquest sentit va apuntar que si en un mes tot es normalitza, els ajustos no tindran impacte. “La situació serà capejable”, va exposar. El problema és si la crisi s’allarga. És en aquest cas que l’APBI demana al Govern que valori la proposta d’oferir una carència de les hipoteques mentre es mantingui en vigor la rebaixa dels preus dels lloguers. 
Preguntat sobre la demanda ciutadana de fer el mateix amb els lloguers dels habitatges, Gracia va reiterar que, tal com ha assenyalat l’entitat des de fa temps, hi ha una manca de pisos de lloguer i això fa créixer els preus. Davant d’aquest fet, considera que cal posar més unitats immobiliàries al mercat per donar resposta a la demanda. En tot cas, assenyala que “la situació actual no és la millor per resoldre aquest fet”. És per aquest motiu que l’APBI es mostra partidària d’esperar a superar la crisi sanitària abans d’emprendre mesures que afectin el sector immobiliari i que puguin crear “problemes estructurals en un futur”, tenint en compte que la llei òmnibus “preveu mesures per conservar els llocs de treball i els sous dels treballadors”.

 

 

coronavirus
Covid-19
APBI
lloguers
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic