Diari digital d'Andorra Bondia
Les iniciatives legislatives poden frenar l’augment de pisos al mercat.
Les iniciatives legislatives poden frenar l’augment de pisos al mercat.

Els propietaris reclamen negociar directament amb els llogaters


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Facundo Santana

L’Associació de propietaris de béns immobles (Apbi) està en contra que el Govern intervingui en contractes entre privats fixant el topall en l’augment de preus o unes reduccions de lloguer a causa de la crisi provocada per la pandèmia. Una qüestió que fa extensiva tant al lloguer  de pisos com de locals comercials. En canvi, consideren que propietaris i llogaters han de negociar directament per arribar a acords per rebaixar o diferir el pagament dels lloguers. Així ho va declarar el seu president, Artur Homs. 

Precisament sobre els locals comercials, ja van exposar la seva posició en la reunió mantinguda fa uns dies amb la Confederació empresarial andorrana (CEA), al costat, això sí, de “l’empatia envers el sector del comerç” per la situació complicada que viu, però és que “una gran part dels propietaris també ho estan passant malament”, va fer notar Homs, ja que han de fer front a les hipoteques, en molts casos. “Els propietaris també passen autèntics drames i calvaris”, va remarcar. Per aquest motiu, va defensar reiteradament la necessitat de crear una taula de treball entre administracions i privats, i representants dels llogaters, si cal, per mirar d’”impulsar un major nombre de pisos de lloguer i mesures justes per tothom”. I és que “si hi ha més pisos al mercat els preus es regularan a la baixa”, va recordar. Al seu parer, a més, segons les iniciatives legistalives que adopti l’estat “pot passar que hi hagi menys pisos al mercat i es produeixi l’efecte contrari al desitjat”. En qualsevol cas, volen que se’ls tingui en compte i de moment esperaran què passa després del 31 de març. 

Homs també va reclamar la necessitat que l’Administració faciliti dades estadístiques sobre habitatge “per saber per on va el mercat”. En aquest sentit,  va aplaudir iniciatives com la reducció de la cessió obligatòria aplicada per alguns comuns o la reconversió d’hotels en habitatge de lloguer.  Personalment, es va mostrar a favor dels pisos socials per als col·lectius més vulnerables.

propietaris
reclamen
negociar
directament
llogaters
Comentaris: 2

Comentaris

Com tenen la poca vergonya de comparar el seu drama o calvari amb el de moltes famílies que no tenen ni per arribar a final de mes... Fins ara negociaben directament amb els llogaters sense compasió (en molts casos coneguts i alguns denunciats) i sovint a l'alça amb l'excusa de preus de mercat (es a dir un cuchitril per 100.000€) o per mascotes, o nens petits etc... tranquils que no morireu de gana en aquesta pandèmia, i la gran majoria continuarà patint dia a dia per menjar o trobar un sostre on viure!
No has llegit el article. Es un problema de mercat, els propietaris (la major part) no som uns usurers, tenim hipoteques que pagar, assegurances, manteniments, reparacions, adaptació a normatives, neteja, electricitat, aigua... Personalment les he passat molt magres per no usar una altra paraula, i quan dic molt es molt a punt de anar a la ruïna en més de una ocasió, endeutat fins a la medul·la i si; passant penúries.... estic fart de comentaris com el teu que escriviu sense coneixement de causa, cerca'm al facebook i encantat t'explicaré la realitat del que vivim alguns propietaris de vegades durant dècades... La major part dels propietaris no tenim els pisos cars i la gent no ens marxa, si a Andorra ha vingut molta gent i les administracions no han estat capaces de fer rés per regular el mercat no es culpa nostra, nosaltres prou fem endeutant-nos a 30 anys per construir vivenda, quan qualsevol negoci (i en tinc diversos a part de ser propietari) ha de estar amortitzat en 5 anys. Ser empresari del lloguer es un esport de risc, i si alguns propietaris no deixen tenir animals es normal, quan hagis de pagar 12000 euros per arreglar un pis que t'han deixat malmès del que cobres 500 (vol dir que bruts en treus un 40/50 euros) ja m'ho explicaràs. Es molt fàcil escriure sense conèixer la realitat. Lo dit quedo a la teva disposició per donar-te a conèixer la nostra realitat. No nego que hi hagin casos de abús, però si fos la majoria la situació no seria l’actual.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic