En relació amb l’anunci de moratòria a la inversió immobiliària estrangera d’aquest dilluns del Govern, els propietaris consideren que “incidir directament a evitar l’especulació derivada d’aquesta pràctica està clar que és un pas en la bona direcció”, però “també cal incentivar la inversió en habitatge de lloguer si volem incrementar el parc d’immobles de lloguer”, va afirmar en declaracions al BonDia el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Antoni Bea.

Dit això, va afegir que “la moratòria és bona si serveix per garantir el temps que calgui per a la correcció o creació dels mecanismes eficaços per evitar l’especulació, i no simplement aturar-ho tot sense més”, ja que “l’especulació és quelcom que és negatiu a tots els nivells, contrària als interessos del país i diametralment oposada a l’essència de la inversió estrangera”, així que “qualsevol mesura orientada a corregir aquesta indesitjable pràctica serà ben rebuda”, va afirmar Bea. Ara bé, “la moratòria només congela la situació, però no arregla l’essència del problema”, així que “entenem que mentre estigui vigent es miraran de corregir aquells elements de la llei que no han resultat eficaços”, va puntualitzar el representant dels propietaris.

Sobre el gravamen del 10%, l’APBI considera que respon a la voluntat d’homologació amb la resta d’impostos més alts, però “pensem que en aquest cas resultaria més dissuasori el seu efecte si el percentatge fos més alt”. En aquest sentit, “si comparem aquest percentatge amb els que es mouen als països veïns, és baix”, va assegurar.

Per últim, els propietaris reiteren la necessitat de contestar les dues grans preguntes que prèviament s’haurien de fer: quin model de país es vol i quants habitants pot suportar Andorra al seu territori.

Arriba tard
Per la seva banda, el president de l’Associació de Propietaris de Terres Andorranes (APTA), Josep Duró, va lamentar que la moratòria arriba “massa tard i amb precipitació”. A més, va denunciar que no hi ha hagut diàleg amb les entitats implicades i que no s’ha estudiat la iniciativa suficientment, ja que “s’han d’analitzar les conseqüències positives i negatives de la situació”. Ara bé, “no hi estem en contra, però s’hauria d’haver mirat més”, va afegir. Sobre la possibilitat que les inversions foranes hagin de pagar un 10% d’impost, l’APTA s’hi va mostrar a favor, o fins i tot van defensar que pugui ser superior, ja que consideren que han de contribuir al benestar del país.

Per un altre costat, els titulars d’inversions estrangeres en immobles que acreditin que abans del dia d’ahir hi havia un acord de voluntats en la compravenda d’un habitatge, amb una transacció econòmica feta, es podran tramitar de conformitat amb la normativa prèviament vigent.