Des que la cartera de serveis de la CASS incorpora els actes de psicologia s’han atès 1.381 persones i s’han realitzat 8.273 actes, segons ha detallat la ministra de Salut, Helena Mas, en anunciar que properament, a partir de l’1 de setembre, també s’incorporaran a la cartera els serveis de neuropsicologia.
De la mateixa manera que amb els serveis de psicologia, es podrà accedir a la cobertura dels actes de neuropsicologia a partir de la derivació per part del metge referent o el pediatre o especialista referent, quan es pateixin determinades patologies com pot ser un trastorn de dèficit d’atenció amb o sense hiperactivitat, demències o d’altres, que suposin un trastorn de tipus cognitiu que afecti funcions executives, com poden ser la memòria o el llenguatge. Es podran tenir deu sessions anuals, renovable amb cinc sessions més un cop l’any si és necessari. La tarifa és de 46,17 euros, el 75% serà retornat per la CASS, de tal manera que l’usuari haurà de satisfer el 25% restant, equivalent a 11,54 euros per sessió. La primera haurà de ser presencial, i també quan s’administrin tests, però la meitat de les sessions podran fer-se telemàticament.
Per la part dels professionals, per signar el corresponent conveni amb la CASS caldrà disposar de la titulació de psicologia, evidentment, i a més un màster en neuropsicologia i 700 hores de pràctiques supervisades segons la durada del màster, o bé, de manera transitòria durant un any, tres anys d’experiència professional. Segons Mas, hi ha una desena de neuropsicòlegs al país, i caldrà veure quants compleixen els requisits per adherir-se, per la qual cosa es preveu una incorporació al programa “progressiva”.
Amb aquesta mesura es dona compliment a una acció més de les contingudes en el Pla integral de salut mental i addiccions.
Dones de 30 a 64 anys
Pel que fa als serveis de psicologia fets des de l’entrada a la cartera de serveis, Mas ha detallat que el 16% dels pacients van requerir renovació, atès que van superar les deu sessions anuals, encara que de mitjana es van fer prop de sis sessions per persona. A més, el 76% dels usuaris són adults i el 66% dones, de manera que el col·lectiu que més ha requerit els serveis de psicologia ha estat el de dones d’entre 30 i 64 anys, 533 pacients.
Els homes de la mateixa franja d’edat són el segon col·lectiu més nombrós, amb 235 pacients. A més distància, hi ha els menors de 18 anys, amb 147 pacients masculins i 187 femenins, i els adults joves, d’entre 18 i 29 anys, amb 83 nois i 151 noies. Entre els majors de 65 anys han fet ús d’aquests serveis 9 homes i 36 dones.
Les entitats, diposades a treballar el nou pla però diuen que no el coneixien
Estan disposades a treballar conjuntament amb els ministeris concernits els plans executius del nou Pla nacional contra les drogodependències que s'ha publicat avui al BOPA. Les mou l’objectiu comú de millorar la vida de les persones tocades directament o indirectament per les addiccions. Ara bé, en el cas de Projecte Vida, s’insisteix de totes totes que des que es van constituir en associació el 2022 fins a dia d’avui els objectius i les línies d’acció presentades fa una setmana per la ministra de Salut, Helena Mas, no s’havien treballat prèviament en cap dels grups de treball en què participen. I no és perquè no s’hagi demanat reiteradament que calia renovar l’antic pla del 2004.
Així ho exposa la secretària de Projecte Vida, Eva Tenorio. Detalla que no va ser fins al mateix migdia de dimecres passat quan van rebre la comunicació de Salut segons la qual a la tarda donarien a conèixer el nou pla. I va ser divendres quan en el marc de la taula de treball de jovent en risc es va fer “un intent”, s’afirma des d’una altra entitat, de presentar-lo. Finalment, la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, es va comprometre que la tècnica encarregada d’elaborar el nou pla ja l’explicaria en una altra ocasió.
I Tenorio vol fer encara un altre aclariment perquè no els van agradar gens les paraules de Mas en la sessió de control al Consell General, quan es va referir a “la seva associació”, en donar resposta precisament a la pregunta del PS sobre el Pla contra les drogodependències. La seva, remarca Tenorio, no és una associació vinculada a cap partit polític. "Som apartidistes perquè fem política comunitària”, diu; o millor dit, en tot cas el que fan és “política de carrer perquè les addiccions toquen a qualsevol persona”. Això sí, està disposada a treballar colze a colze amb les formacions que els ho demanin per lluitar contra les addiccions de qualsevol tipus.
“Estem contents pel nou pla, tot i que les formes haurien d’haver estat unes altres”, conclou la secretària de Projecte Vida.