He passat la Covid, puc donar sang? Aquesta és una pregunta que potser hi ha qui s’ha plantejat, sobretot si és donant habitual de sang. Doncs sí, es pot fer, igual que passaria amb qualsevol altra malaltia de tipus infecciós. Ara bé, puc ser donant si ja fa un mes que la simptomatologia del coronavirus ha desaparegut del tot, la qual cosa vol dir que la infecció ja no és activa. Paraula de metge, en concret del director del banc de sang de Lleida, Juan Manuel Sánchez. És des d’aquest organisme que juntament amb la Creu Roja Andorrana organitzen les col·lectes de sang al país. I aquesta tindrà unes peculiaritats especials.
En aquesta ocasió si s’hi vol participar haurà de ser amb cita prèvia que s’ha de reservar entrant al web del banc de sang de Catalunya, escollint dia i hora i donant les dades personals. D’aquesta manera, es volen evitar cues i aglomeracions que podrien comportar contagis. Així serà la primera campanya de donació de sang en temps de coronavirus al país que tindrà lloc del 21 al 23 de setembre a la sala Prat del Roure a Escaldes. La reserva de l’espai ja està feta i confirmada, assegura el director de la Creu Roja Andorrana, Jordi Fernández. A més de la cita prèvia, a tots els qui vulguin donar sang se’ls donarà un bolígraf únic i intransferible que servirà per omplir el qüestionari corresponent i així evitar que es comparteixi amb altres donants. També se’ls prendrà la temperatura i es tindrà una especial cura que es guardi en tot moment la distància d’almenys un metre entre els donants i es facilitarà gel hidroalcohòlic.
A ningú se li escapa –però per si de cas el doctor Sánchez ho remarca– que la Covid i el temps de confinament no ha fet que disminueixin les necessitats dels hospitals pel que fa a les reserves de sang per a tractaments de càncer, accidentats de trànsit o parts amb dificultats, per exemple. Per això, entrant al web del banc de sang, es pot veure la quantitat de campanyes “itinerants” de sang que està en marxa. Sense anar més lluny, ahir a la tarda va tenir lloc una d’aquestes campanyes a la Seu d’Urgell.
Deu desfibril·ladors de butxaca per als agents escaldencs
Escaldes-Engordany serà la parròquia pionera en aquesta iniciativa. Els agents de circulació comunals portaran al seu cinturó un petit desfibril·lador portàtil semiautomàtic que només pesa 500 grams. L’objectiu? Poder atendre de manera immediata un accidentat, ja sigui per un sinistre relacionat amb el trànsit o per una indisposició d’algun vianant a la via pública. En definitiva, “millorar l’atenció a la ciutadania”, va remarcar la cònsol major, Rosa Gili, encarregada de rubricar el conveni signat també pel responsable de formació de la Creu Roja Andorrana, Quim Fenoll.
Es tracta de deu aparells que formaran part de l’equipació habitual de l’equipació els agents. Tindran un cost per al Comú de 470,25 euros cada mes, que inclou el manteniment dels dispositius i la formació per fer-los servir. Una formació que tan aviat arribi la comanda efectuada la mateixa Creu Roja donarà als implicats. L’avantatge principal, segons Fenoll, és “l’agilitat” perquè “els agents quan els necessitin ja no els hauran d’anar a buscar enlloc, ja que els portaran a sobre”. I les possibilitats de salvar la vida de la persona en aturada, amb la fibril·lació ventricular, creixen un 75%. L’aparell, a més, un cop posat en marxa, parla donant les instruccions i té una memòria com la de les càmeres de fotos, que recull tot l’historial d’intervencions que podrà consultar el metge.